Більшість не здогадується: що означають цифри на яйцях
Більшість не здогадується: що означають цифри на яйцях

Більшість не здогадується: що означають цифри на яйцях

На яйцях можна побачити різні позначення, наприклад, цифри та букви.

Мабуть, багато хто помічав, що в супермаркетах на яйцях є букви та цифри. Однак, не всі розуміють, як читати коди яєць, тому Главред вирішив допомогти в цьому розібратись.

Що означає код на яйцях

Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, залежно від якості і терміну придатності яйця можна розділити на дві групи: столові та дієтичні.

Ця інформація ховається за літерами "Д" і "С". "Д" означає дуже свіжі дієтичні яйця з малим терміном зберігання: вони придатні для споживання протягом семи днів, тому на них обов’язково вказується дата, коли яйце було знесене куркою. Літера "С" означає столові яйця, які без шкоди для їхньої якості можуть зберігатися в холодильнику протягом 90 днів.

Що означають цифри на яйці

Що означає с0 і с1 на яйцях

Маркування с0 означає, що це яйце, яке маже зберігатися до 90 діб, і має масу від 65 до 74,9 грамів. В той же час, маркування с1 вказує на те, що яйці також можуть зберігатися до 90 діб, але їх вага складатиме від 55 до 64,9 грамів.

Цікаві факти про яйця

Найпоширенішими у вживанні є курячі яйця. Хоча будь-які пташині яйця можуть бути вжиті в їжу людиною. Існує практика вживання яєць деяких рептилій (наприклад, черепах).

Найкраще місце для яєць - холодильник. За температури нижче 6°C бактерії сальмонели не розмножуються.

Яйця зберігаються довше, якщо покласти їх гострим кінцем донизу. Річ у тім, що на тупому кінці є повітряна бульбашка, в якій можуть бути бактерії, тож є ймовірність, що під час перевертання вони потраплять до яйця.

Яйця не можна зберігати з продуктами, що сильно пахнуть. Завдяки пористій шкаралупі вони легко вбирають сторонні аромати.

Більшість не здогадується: що означають цифри на яйцях
Скільки потрібно варити яйця / Інфографіка: Главред

Читайте також:

Джерело матеріала