Мобілізація в Україні: чи можуть вручити повістку через родичів
Мобілізація в Україні: чи можуть вручити повістку через родичів

Мобілізація в Україні: чи можуть вручити повістку через родичів

Мобілізація в Україні: чи можуть вручити повістку через родичів

Відповідь дала юристка.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ.

Адвокатка юридичної компанії «Riyako&Partners» Катерина Аніщенко розповіла «РБК-Україна», хто може вручати повістки військовозобов’язаним та чи можуть її передати через батьків чи дружину.

Вона нагадала, що зараз часто вручають повістки працівники органів місцевої влади і це цілком законно. Бо представники органів місцевої влади, місцевого самоврядування, голови ОСББ та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) уповноважені законодавством на передачу військовозобов'язаним повісток.

«Однак ця процедура повинна мати також формальний характер. Зокрема, керівник військової адміністрації, а також начальник ТЦК повинен видати відповідний наказ, де має бути вказано, що така людина уповноважена передавати військовозобов'язаним повістки за дорученням», – зазначила експертка.

Також вона нагадала, що військовозобов’язаний має особисто розписатися за отримання повістки.

«Буває, що таке повідомлення про необхідність прийти до органів місцевої влади або в ТЦК для виконання військових законів вручають батькам чоловіка. Але такий документ не тягне за собою жодних юридичних наслідків, поки сам чоловік не розпишеться у отриманні повістки. Я не впевнена, що у вже виписаній повністю заповнені особисті персональні дані чоловіка. Так, там можуть бути вже зазначені прізвище, ім'я та по-батькові і дата народження, бо ці дані нескладно виявити за місцем прописки у квартирі чи в будинку. Бо по багатьох будинках позалишалися прибудинкові книги, які використовували раніше. Але говорити, що там стоїть конкретна дата і, відповідно, вже почався відлік для штрафних санкцій, – однозначно ні», – розповіла адвокатка.

Вона наголосила, що повідомлення про отримання повістки має проходити належним чином – або шляхом особистого вручення з підписом військовозобов'язаного, або надіслано йому поштою.

Нагадаємо, кому будуть відправляти повістки поштою. Про це розповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін.

Джерело матеріала
loader
loader