Експерт назвав метод стримування російських ударів по енергетиці України
Експерт назвав метод стримування російських ударів по енергетиці України

Експерт назвав метод стримування російських ударів по енергетиці України

Міжнародне енергетичне агентство оприлюднило звіт, в якому йдеться про те, що дефіцит електроенергії в Україні становить приблизно третину від очікуваного пікового попиту. Ці дані доповнюються нещодавнім звітом ООН, де наголошується, що в зимовий період в Україні можуть бути знеструмлення довжиною від чотирьох до 18 годин.

Про це сказав кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус в ефірі FREEДОМ.

На його думку, 18 годин без світла — явне перебільшення, однак очевидно, що Росія вже завдала українській енергетиці серйозної шкоди.

"Наша енергетика була під ударами практично весь поточний рік, вже з кінця весни Росія почала знову атакувати енергетику. До цього була пауза, бо Росія думала створити нам складну зиму. Це їм не вдалось. Вони вирішили підійти до атак на нашу енергетику системніше і почали вже з кінця весни завдавати по ній ударів. І зараз ми розуміємо, що ці ризики вищі. І завдання матиме кілька варіантів, що робити, якщо будуть посилені атаки на енергооб’єкти, а ми розуміємо, що ці атаки будуть", — коментує експерт.

На цьому тлі важливо не лише ремонтувати об’єкти, але й захищати їх. І не лише протиповітряною обороною. Одним із методів є дзеркальні відповіді країні-агресору, вважає економіст. Росії треба давати чіткі меседжі, що руйнація української енергетичної інфраструктури не залишиться без відповіді.

"У нас є партнери, які нам допомагають, а чи є ці партнери в Росії, тут я не впевнений, тому що Іран та Північна Корея, звичайно, ракети та дрони Росії можуть дати, а допомогти енергетиці вони не зможуть. Тому тут треба давати чіткі меседжі, <…> щоб всі розуміли ціну, яку Росія за це платитиме. Я думаю, що саме ця ціна і буде головним стримуючим фактором, який дозволить Україні пройти зиму 2024-2025 років хай і з проблемами, але не з такими суттєвими", — вважає Іван Ус.

Джерело матеріала
loader