Якщо Байден не підтримає плану перемоги, Україна продовжить жити за планом “Б”, - Зеленський
Якщо Байден не підтримає плану перемоги, Україна продовжить жити за планом “Б”, - Зеленський

Якщо Байден не підтримає плану перемоги, Україна продовжить жити за планом “Б”, - Зеленський

План перемоги, який Володимир Зеленський має намір представити Джо Байдену, це новий план А для України. Про це президент України сказав в інтерв'ю The New Yorker перед візитом до США.

- Ми роками жили за планом Б. План А був запропонований до повномасштабної війни, коли ми закликали до двох речей: превентивних санкцій та превентивного посилення України різними видами зброї. Я сказав нашим партнерам: якщо Україна буде дуже сильною, нічого не станеться. Вони не послухали. З того часу вони всі визнали мою правоту. Зміцнення України значно понизило б ймовірність вторгнення Путіна. Тепер я пропоную новий План А, – сказав він.

За словами Зеленського, документ є планом щодо зміцнення України і не вимагає від Росії співпраці для досягнення успіху.

- Швидше за все, план викладає те, що наші партнери можуть зробити без участі Росії. Якщо дипломатія – це бажання обох сторін, то перш ніж дипломатія зможе стати ефективною, реалізація нашого плану залежить лише від нас та наших партнерів, - заявив він.

Президент України додав, що у разі непідтримки плану Джоном Байденом Україні доведеться продовжувати жити в рамках плану Б, "і це сумно".

– Це жахлива думка. Це означало б, що Байден не хоче закінчувати війну будь-яким чином, який позбавить Росію перемоги. І ми зрештою отримали б дуже довгу війну — неможливу, виснажливу ситуацію, яка забере життя величезної кількості людей. Сказавши це, я не можу звинувачувати Байдена ні в чому. Зрештою, він зробив потужний, історичний крок, коли вирішив підтримати нас на початку війни, дію, яка підштовхнула наших інших партнерів зробити те саме, - сказав він.

У США Володимир Зеленський має виступити на Генеральній Асамблеї ООН та зустрітися з президентом Джо Байденом у Білому домі, щоб презентувати план перемоги України.

План, ймовірно, включає вступ до НАТО за прискореним графіком і надання західної військової допомоги з меншими обмеженнями.

  • 16 вересня Володимир Зеленський сказав, що український план перемоги готовий на 90%, наступного тижня його буде представлено союзникам.
  • 17 вересня радник глави Офісу президента Михайло Подоляк розповів, що план перемоги не передбачає заморожування конфлікту та згадує Курську операцію.
Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader