Франція представила новий уряд після політичного глухого кута
Франція представила новий уряд після політичного глухого кута

Франція представила новий уряд після політичного глухого кута

Франція представила новий уряд після політичного глухого кута

На думку експертів, міністрам доведеться маневрувати, щоб їхні законопроєкти пройшли у фрагментованому парламенті.

У суботу, 21 вересня, Франція представила новий уряд, який повинен знайти баланс між правими й центристами, оскільки прем'єр-міністр Мішель Барньє сподівається вийти з політичного глухого кута після позачергових виборів, повідомляє Reuters.

Після 2,5 місяців політичної невизначеності, коли президент-центрист Еммануель Макрон прийняв несподіване рішення про дострокові вибори, Барньє сформував кабінет, який, як він сподівається, знайде міжпартійну підтримку у фрагментованому парламенті.

У його команді мало політичних важковаговиків, але серед них - один із лідерів консервативної партії колишнього президента Ніколя Саркозі Бруно Рітейло, який отримав посаду міністра внутрішніх справ.

Міністром фінансів став маловідомий 33-річний Антуан Арман з партії Макрона.

Перед Арманом та міністром бюджету Лораном Сен-Мартеном стоїть складне завдання - підготувати законопроєкт щодо бюджету до січня, в той час як Франція намагається стримати бюджетний дефіцит.

“Ми повинні скоротити державні витрати й зробити їх більш ефективними”, - сказав Арман.

“Поступки й маневрування”

Але, попри входження десяти політиків з консервативної партії Барньє “Республіканці” до нового уряду, Макрон зберіг на ключових посадах низку “старих” міністрів.

Лише один лівий політик приєднався до нового кабінету - Дідьє Міго на посаді міністра юстиції.

Жан-Ноель Барро призначений міністром закордонних справ, а Себастьян Лекорню залишиться на посаді міністра оборони.

На початку цього місяця Макрон призначив Барньє, колишнього переговірника від ЄС щодо Brexit, прем'єр-міністром, але тривалі переговори, які йому довелося вести, щоб зібрати команду, стали ілюстрацією важких майбутніх завдань.

Центристським і консервативним партіям вдалося об'єднати зусилля, але вони залежатимуть від інших, зокрема від ультраправого “Національного об'єднання” Марін Ле Пен, щоб залишатися при владі й ухвалювати законопроєкти у фрагментованому парламенті.

“Центристський уряд де-факто є адміністрацією меншості”, - зазначають аналітики Eurointelligence.

На думку експертів, міністрам доведеться не лише домовлятися між собою, але й отримувати підтримку опозиційних партій, щоб їхні законопроєкти пройшли в парламенті.

“Це означає, що доведеться йти на ще більші поступки й маневрувати”, - додали аналітики.

Франція після виборів потрапила в зону “політичної турбулентності” — нинішній розклад політичних сил, коли жодна з них не має абсолютної чи навіть близької до неї більшості в Національній асамблеї, створив у політичному житті країни патову ситуацію. Про те, чому ця ситуація стала безпрецедентною в історії сучасної, П’ятої Французької республіки, пояснював Олег Шамшур у статті “Франція без уряду і володар часу Макрон”.

Джерело матеріала
loader
loader