WP: Чому Захід боїться прямо відповісти на загрозу путіна
WP: Чому Захід боїться прямо відповісти на загрозу путіна

WP: Чому Захід боїться прямо відповісти на загрозу путіна

По обидва боки Атлантики існує невизначеність щодо того, як протидіяти агресії путіна, не провокуючи прямий конфлікт з людиною, яка контролює найбільший у світі ядерний арсенал.

Цей страх — і нездатність навіть західних дипломатів з десятиліттями досвіду спілкування з кремлем знайти ефективний спосіб дій — відродив заклики до стримування в стилі холодної війни: обмежити контакти з москвою лише найважливішими питаннями й підготуватися до конфлікту шляхом посилення військового потенціалу Європи та України.

Про це пише The Washington Post.

"Але Вашингтон, озброюючи й фінансуючи Україну, досі не визначився з довгостроковою стратегією щодо взаємодії з росією, яка відроджується, і з якою протягом більш ніж 20 років низка президентів сподівалася порозумітися або списати її з рахунків як неактуальну", — пишуть редактори.

Іноземні політики й дипломати — в тому числі нинішні й колишні американські чиновники — а також аналітики і російські політики у вигнанні попереджали, що Захід постійно недооцінював і неправильно грав з путіним і ризикує знову неправильно його зрозуміти, потенційно реагуючи занадто боязко через його неодноразові погрози ескалації конфлікту.

Деякі посадовці та аналітики кажуть, що стримування є хибним підходом, який збільшує ризик глобального конфлікту. Але навіть ті, хто давно виступає за взаємодію з кремлем задля припинення війни в Україні, кажуть, що тривалий період ворожнечі — нова холодна війна — неминучий, і виступають проти того, щоб йти назустріч вимогам москви.

Високопосадовці адміністрації Байдена кажуть, що їхні цілі зрозумілі: позбавити росію ресурсів для ведення війни, запобігти прямому конфлікту і підштовхнути росію до того, щоб вона стала відповідальним міжнародним гравцем. І вони наполягають на тому, що їхня політика працює, хоч і повільно. 

Але Курт Волкер, який був послом США в НАТО зазначає, що адміністрація Байдена, боячись спровокувати ядерну атаку або розширити війну, не змогла допомогти Україні перемогти росію. Інші критики також вказують на повільне розгортання новітніх озброєнь і обмеження на їх використання, а також на продовження західного імпорту російських енергоносіїв.

Міхаіл Ходорковський, провідний російський опозиціонер, який проживає в Лондоні, вважає, що найбільшою помилкою Заходу була нездатність перемогти росію в перші шість місяців війни в Україні.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader