Води на ЗАЕС достатньо попри падіння рівня у ставку-охолоджувачу - МАГАТЕ
Води на ЗАЕС достатньо попри падіння рівня у ставку-охолоджувачу - МАГАТЕ

Води на ЗАЕС достатньо попри падіння рівня у ставку-охолоджувачу - МАГАТЕ

Охолоджувальної води на Запорізькій АЕС у її нинішньому стані «холодної» зупинки залишається достатньо для забезпечення безпеки станції, попри зниження рівня води в ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС на 2,2 метра внаслідок руйнування Каховської дамби.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії.

«Співробітники МАГАТЕ продовжили обхід станції, зокрема, відвідали насосну станцію енергоблоку №5, де обговорили робочий стан насосів з огляду на зниження рівня води в ставку-охолоджувачі ЗАЕС, який впав на 2,2 метра з моменту руйнування Каховської дамби в середині 2013 року. У нинішньому стані зупинки ЗАЕС охолоджувальної води, що надходить з 11 свердловин, виритих після руйнування дамби, залишається достатньо для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки», - йдеться у заяві.

У ній також повідомляється, що цього тижня присутня на ЗАЕС команда МАГАТЕ «продовжувала чути вибухи на різних відстанях, в тому числі кілька вибухів поблизу станції, але про пошкодження станції не повідомлялося».

Як повідомляв Укрінформ, раніше генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що допоки війна нестиме загрози для безпеки Запорізької АЕС, її реактори мають лишатися у стані «холодної зупинки».

ЗАЕС перебуває в окупації з 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної та радіаційної безпеки, мінуючи територію станції, не допускаючи до роботи кваліфікований персонал та перебиваючи лінії живлення АЕС від енергосистеми України.

Із вересня 2022 року на станції постійно перебуває місія МАГАТЕ, однак росіяни не дають експертам агентства повного доступу до всіх зон ЗАЕС.

Фото: Fredrik Dahl / IAEA

Джерело матеріала
loader