У ЄС зробили заяву щодо повернення чоловіків мобілізаційного віку в Україну
У ЄС зробили заяву щодо повернення чоловіків мобілізаційного віку в Україну

У ЄС зробили заяву щодо повернення чоловіків мобілізаційного віку в Україну

Застосування диференційованого підходу до українських біженців, який базувався б на їхній статі чи призовній спроможності, неможливе згідно з директивою про тимчасовий захист.

Єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоганссон заявила, що громадян України чоловічої статі призовного віку не виселятимуть з території Європейського Союзу примусово. Про це вона сказала в Радіо Свобода.

“Ми підтримаємо тих, хто хоче повернутися в Україну, і ми обговоримо з українською владою та українським урядом, як зробити це в найкращий спосіб. Ми нікого не викидатимемо з ЄС”, – наголосила Йогансон.

Вона зазначила, що застосування диференційованого підходу до українських біженців, який базувався б на їхній статі, віці, військовій призовній спроможності, неможливе згідно з директивою про тимчасовий захист.

За даними нідерландського видання De Volkskrant, під час обговорення міграційної політики в парламенті прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф заявив, що розглядається можливість і механізми повернення військовозобов’язаних українських чоловіків додому. При цьому, за його словами, йдеться не про силові методи, а, ймовірніше, заохочення. Схоф наголосив, що в цьому питанні потрібно бути “надзвичайно обережним”. Термінів не зазначено. Як пише видання, у Нідерландах зареєстровано близько 39 тисяч чоловіків із України (з них половина призовного віку) і 63 тисячі жінок.

Нагадаємо, Польща вважає, що в ЄС можна створити умови, що будуть стимулювати військовозобов’язаних українців повертатися додому. Про це заявив польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський сказав, що розраховує на повернення українських громадян, зокрема чоловіків, з-за кордону, однак, без будь-якого примусу до цього.



Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader