National Media Talk: Посли ЄС та Швеції акцентували на важливості дотримання балансу та стандартів в медіа
National Media Talk: Посли ЄС та Швеції акцентували на важливості дотримання балансу та стандартів в медіа

National Media Talk: Посли ЄС та Швеції акцентували на важливості дотримання балансу та стандартів в медіа

Посолка ЄС Катаріна Матернова розповіла, як європейські партнери подають сигнали українській владі.

Міжнародна спільнота має звертати увагу на те, щоб обмеження в українських медіа не заходили занадто далеко. Про це 19 вересня під час National Media Talk повідомила посолка ЄС Катаріна Матернова.

«Нам дійсно важко балансувати, коли потрібно і бути чесними зі своїми друзями, і дотримуватися правил, — каже Матернова. Ми всі дуже тісно спілкуємося з владою, з Верховною Радою, з Офісом президента, з урядом. Але в той же час, ми спілкуємося з різними частинами громадянського суспільства, з підприємцями. Знаєте, Київ — це те місто, де багато говорять, є багато пліток та обговорень. І в якийсь момент ви починаєте відчувати, що зараз потрібно вступити, показати чіткі сигнали».

Посол Швеції в Україні Мартін Оберґ додав, що деякі обмеження в умовах воєнного стану є очевидними, але ними не має зловживати влада: «Медіа — це частина здорової демократії. Я думаю, що певні обмеження за часи війни зрозумілі, прийнятні, і також певні обмеження медіа можуть бути цілком логічними. Але знову ж таки, ми маємо оцінювати обмеження з точки закону, тому що якщо все буде занадто контрольованим, то це не сильно буде відрізнятися від російської дезінформації. Не недооцінюйте силу вільних медіа. Баланс має бути, але не намагайтеся його впихнути де завгодно. Зробіть це так, щоб для України це було безпечно і трошки незручно для тих, хто у владі. Якщо ви не будете ставити незручні запитання, то ви не будете стимулювати важливі обговорення. Якщо вільні медіа підуть, то ви просто відкриваєте мікрофон до дезінформації».

Вона у своїй промові наголосила на важливості збереження свободи медіа в Україні як однієї з ключових умов і перемоги у війні, і вступу до Європейського Союзу.

20 вересня, у другий день National Media Talk-2024, зі своєю промовою виступив дипломат, надзвичайний та повноважний посол України Вадим Пристайко. Він наголосив на тому, що медіа — це одна з основ дипломатії і тому вони відіграють ключову роль у просуванні інтересів держави за кордоном. 

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader