Міжнародна коаліція закликає до термінового звільнення Наргес Мохаммаді перед виступом президента Ірану в ООН
Міжнародна коаліція закликає до термінового звільнення Наргес Мохаммаді перед виступом президента Ірану в ООН

Міжнародна коаліція закликає до термінового звільнення Наргес Мохаммаді перед виступом президента Ірану в ООН

Згідно з нещодавнім медичним висновком, стан здоров'я ув'язненої правозахисниці значно погіршився.

Напередодні зустрічі глав держав у Нью-Йорку 24-30 вересня на 79-й Генеральній Асамблеї ООН міжнародна коаліція Free Narges Coalition закликала до негайного звільнення журналістки, письменниці та правозахисниці Наргес Мохаммаді, стан здоров'я якої значно погіршився в останні місяці в іранській в'язниці. Про це повідомили на сайті міжніродної організації «Репортери без кордонів» (RSF).

Президент Ірану Масуд Пезешкіан збирається вперше виступити на Генеральній Асамблеї ООН 24 вересня, в той час, коли його уряд перебуває під більшим міжнародним контролем, ніж будь-коли, через грубі та систематичні порушення прав людини. Наргес Мохаммаді стала символічним прикладом нехтування Іраном своїми зобов’язаннями як члена ООН, зазначили RSF.

У медичному висновку від 16 вересня йдеться про те, що стан головної артерії її серця, яка була стентована у 2021 році через закупорку на 75%, знову погіршився. Попри неодноразові прохання спеціаліста про повторне обстеження та офіційні звернення до адміністрації в'язниці, жінку досі не перевели до лікарні.

Окрім цього, під час нещодавнього медичного обстеження у правій молочній залозі Мохаммаді виявили доброякісну пухлину, що вимагає постійного моніторингу. Правозахсиниця також страждає від сильного болю в спині.

«Останні повідомлення про стан здоров’я Наргес Мохаммаді викликають тривогу. Ми продовжуємо закликати до повного та беззастережного звільнення Мохаммаді, але в якості негайного заходу її звільнення в медичну відпустку з гуманітарних причин є життєво важливим.

Ми закликаємо держави-члени ООН порушити ці питання у своїх відносинах з урядом Ірану як невідкладний пріоритет, домагаючись твердих зобов’язань щодо звільнення Мохаммаді до звернення президента Пезешкіана до ООН. Це вкрай необхідне дипломатичне втручання могло б фактично врятувати їй життя», — йдеться в заяві керівного комітету Free Narges Coalition.

Іранський режим заарештовував її 13 разів, п’ять разів визнавав винною і засудив до 35 років ув’язнення та 154 ударів батогом. 

Минулого року Мохаммаді нагородили Нобелівською премією миру 2023 року за «боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх». Рішення про присудження їй Нобелівської премії пов’язане, зокрема, з масовою кампанією під гаслом «Жінка. Життя. Свобода», яка розпочалася в Ірані після загибелі активістки Махси Аміні торік. Мохаммаді прямо з в’язниці підтримала протести, які розпочалися восени 2022 року після вбивства поліцейськими Аміні. Учасники кампанії виступають за права жінок і, зокрема, проти обов’язкового носіння хіджабу. Масові акції жорстоко придушувала влада.

У листопаді 2023-го стало відомо, що лауреатка Нобелівської премії миру 2023 року, правозахисниця, яка перебуває в іранській в’язниці, оголосила голодування.

У січні 2024 року іранський суд засудив Наргес Мохаммаді до додаткових 15 місяців позбавлення волі за нібито «пропаганду проти Ісламської Республіки». У вироку йдеться про те, що після відбуття терміну покарання Мохаммаді не зможе виїжджати за кордон упродовж двох років і долучатися до політичних та соціальних груп, а також мати мобільний телефон протягом цього ж терміну.

У червні іранський революційний суд вкотре засудив Мохаммаді до додаткового одного року тюремного ув’язнення за звинуваченням у «пропаганді проти режиму». Free Narges Coalition засудив вирок і закликав іранську владу негайно припинити судове переслідування Мохаммаді за її мирне самовираження та захист інтересів.

Фото: RSF

Читайте також
Лауреатку Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді засудили до ще одного року в’язниці за нібито «пропаганду проти режиму»
Міжнародна коаліція вимагає негайного звільнення лауреатки Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді в Ірані
В Ірані суд ухвалив ще один вирок ув'язненій нобелівській лауреатці Наргес Мохаммаді
Нобелівська лауреатка Наргес Мохаммаді оголосила голодування в іранській в’язниці
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги за темою
Іран
Джерело матеріала
loader
loader