Мінфін роз'яснив, за яких умов Україна отримає €35 млрд від ЄС
Мінфін роз'яснив, за яких умов Україна отримає €35 млрд від ЄС

Мінфін роз'яснив, за яких умов Україна отримає €35 млрд від ЄС

Європейський Союз виступив із пропозицією надати Україні макрофінансову допомогу у розмірі 35 мільярдів євро на період 2024-2025 років. Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн під час візиту до Києва 20 вересня.

Як пише "Хвиля", Міністерство фінансів України роз'яснило, що ця пропозиція є частиною ширшої ініціативи країн "Великої сімки" (G7) щодо використання заморожених російських активів.

Ключовою особливістю цього кредиту є механізм погашення. Передбачається, що повернення коштів здійснюватиметься виключно за рахунок майбутніх доходів від заморожених активів Росії до ЄС.

Заморожені активи Росії
Заморожені активи Росії

Для реалізації цього плану Європейський Союз пропонує створити спеціальний механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism – ULCM). Цей механізм покликаний забезпечити, щоб надані кошти мали безповоротний характер для України. Важливо відзначити, що Київ отримає право самостійно визначати напрямки використання цих коштів.

Мінфін наголошує, що це рішення ЄК є частиною ширшої ініціативи G7 щодо створення механізму додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України. Ця ініціатива відома як Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine.

Мінфін роз'яснив, за яких умов Україна отримає €35 млрд від ЄС - Фото 2

Варто зазначити, що зараз це лише пропозиція Єврокомісії. Для його реалізації необхідне схвалення Європейського парламенту та Ради ЄС. У разі позитивного рішення кошти можуть стати доступними вже в найближчі місяці.

Крім того, раніше лідери G7 у червні розробили масштабний план, який передбачає виділення Україні кредиту у розмірі 50 мільярдів доларів. Цей кредит планується погашати за рахунок прибутку від інвестування заморожених російських активів.

Джерело матеріала
loader
loader