Підвищення зарплат та прозорий конкурс: як в Україні реформуватимуть митницю
Підвищення зарплат та прозорий конкурс: як в Україні реформуватимуть митницю

Підвищення зарплат та прозорий конкурс: як в Україні реформуватимуть митницю

Щоб написати й затвердити цей закон нардепам знадобилося два роки.

Цього тижня народні обранці підтримали законопроєкт, який реформує систему митногоконтролю. Прибирає ручне керування і усіх тих, хто роками наживався на сірих схемах і контрабанді. Парламентарі очікують, що реформа принесе до бюджету додаткові 100 мільярдів гривень.

Про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Ірини Кондрачук.

Про корупції на митниці вже складають легенди і у Парламенті пообіцяли її побороти. Законопроєкт про перезавантаження митниці підтримала Верховна Рада. Це один із маяків МВФ, Світового банку. Пріоритет як для міжнародних партнерів, так і для нашого бізнесу.

Контрабанда та сірий імпорт - за підрахунками Економічної експертної платформи (це об'єднання аналітиків - ред.) щороку держбюджет втрачає від 120 до 150 млрд гривень. 

"Війна має зворотній ефект. Багато непопулярних дій прийшлося приймати, тому що по-іншому наші міжнародні партнери не дають фінансування", - каже член Української ради бізнесу, перший віцепрезидент торгово-промислової палати Михайло Непран. 

Очільника митниці обиратимуть на прозорому конкурсі з вирішальним голосом міжнародних експертів. Новий керівник зможе призначатим собі заступників. Усіх його підлеглих переатестують. А нових кандидатів перевірять на поліграфі. За доброчесністю і способом життя абсолютно всіх митників спостерігатимуть. Натомість їхні зарплати регулюватиме закон. 

У фінансовому комітеті Парламенту наголошують - мінімальна зарплатня на митниці наразі 16 тисяч гривень. Її обіцяють підняти до 35 тисяч гривень і всіх працівників перевести на контракт. 

"Він є достатньо короткостроковим або середньостроковим. У контракті прописані вимоги до них і показники. Відповідно це буде виконання контракту, який буде перевірятися", - каже перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк

Запобігти корупційним схемам, за задумом законотворців має і цифровізація - оцінювати майно, вартість розмитнення та навіть те, як довго вантаж стоятиме в черзі - все рахуватимуть комп'ютери.

Щоб написати й затвердити цей закон нардепам знадобилося два роки.

"Є надія, що ми можемо діставати з цієї чорної діри приблизно по мільярду доларів щороку. Тож за чотири роки з цією проблемою можна приблизно впоратися", - каже економіст, координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман. 

Поки ж кожен митник, згідно закону, має впройти переатестацію - почнеться вона після обрання нового керівника і триватиме 18 місяців. Почути його ім'я економісти очікують вже на початку наступного року. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 20 вересня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

  • Росія щодня атакує Київ "Шахедами": експерт розкрив план Путіна і попередив про ракетний удар
  • Країни ЄС заговорили про повернення чоловіків до України: чи можлива депортація мільйонів людей
  • Дихати нічим: чому Київ перевершив Каїр за забрудненістю повітря та що саме горить біля столиці
Джерело матеріала
loader
loader