Google позначатиме створені й редаговані ШІ зображення
Google позначатиме створені й редаговані ШІ зображення

Google позначатиме створені й редаговані ШІ зображення

Мітки із метаданими за стандартом C2PA відборажатимуться у пошуку, на рекламних майданчиках та «Ютубі».

Google планує у найближчі місяці розгорнути технологію, яка буде визначати, чи була фотографія зроблена камерою, відредагована з інструментами штучного інтелекту або створена генеративними моделями. Результати пошуку Google включатимуть оновлену інформацію про зображення, зокрема, чи було зображення створено або відредаговано за допомогою інструментів ШІ. Про це компанія повідомила у своєму блозі.

На початку року Google приєдналася до ініціативи Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA), яка створює єдиний технічний стандарт автентифікації зображень. До коаліції входять такі провідні технологічні компанії, як Amazon, Microsoft, Adobe, Arm, OpenAI, Intel, Truepic, Meta.

«Технологія визначення походження може допомогти пояснити, чи була фотографія зроблена камерою, відредагована за допомогою програмного забезпечення чи створена генеративним ШІ. Така інформація допомагає нашим користувачам приймати більш обґрунтовані рішення щодо контенту, з яким вони взаємодіють, зокрема фотографій, відео та аудіо, а також підвищує медіаграмотність і довіру», — йдеться у повідомленні.

Система допомагатиме відсортовувати реальні зображення від ШІ-підробок.

Отримуючи у результатах пошуку Google зображення, яке містить метадані C2PA, люди зможуть, користуючись функцією «Про це зображення», дізнатися, чи було воно створене або відредаговане за допомогою інструментів ШI. Функція підтримуватиметься також у Google Images, Lens і Google Circle to Search.

Компанія також планує інтегрувати метадані C2PA у свої рекламні системи. «Наша мета — з часом збільшити це й використовувати сигнали C2PA, щоб інформувати про те, як ми забезпечуємо дотримання ключових політик», — розповіла віце-президент із довіри та безпеки в Google Лорі Річардсон у коментарі The VergeМи також вивчаємо способи передачі інформації C2PA глядачам на YouTube, коли вміст зафіксовано камерою, і ми опублікуємо більше оновлень щодо цього пізніше цього року».

Google є однією з перших великих технологічних компаній, яка прийняла стандарт автентифікації C2PA. Попереду є багато проблем з його впровадженням, зокрема сумісністю, щоб забезпечити його роботу на широкому спектрі апаратного та програмного забезпечення.

  • Читайте також: Розробники штучного інтелекту зобов'язалися маркувати ШІ-контент

Наразі, як пише The Verge, лише декілька камер від Leica та Sony підтримують відкритий технічний стандарт C2PA, який додає до фотографій метадані налаштувань камери, а також дані та місце зйомки зображення. Nikon і Canon пообіцяли прийняти стандарт C2PA. Однак наразі не відомо, чи запровадять Apple і Google підтримку C2PA в iPhone та пристроях Android.

Програми для опрацювання зображень, як Adobe Photoshop і Lightroom можуть додавати метадані C2PA, але Affinity Photo, Gimp та багато інших наразі не підтримують стандарт. Існують також проблеми щодо перегляду даних, доданих до фотографії, оскільки більшість великих онлайн-платформ не запровадили такі мітки. Однак застосування Google у результатах пошуку може спонукати інших розгортати їх.

«Встановлення та сигналізація про походження вмісту залишається складним завданням, яке залежить від продукту або послуги. — зазначила Річардсон. — І хоча ми знаємо, що ідеального рішення для всього онлайн-контенту немає, співпраця з іншими представниками галузі має вирішальне значення для створення стійких і сумісних рішень».

Фото: Google / Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Google
Джерело матеріала
loader