Аграрний сектор в Україні втрачає $11,2 млрд щороку
Аграрний сектор в Україні втрачає $11,2 млрд щороку

Аграрний сектор в Україні втрачає $11,2 млрд щороку

Україна щороку втрачає $11,2 млрд через мінне забруднення, що знижує експорт на $8,9 млрд і серйозно впливає на економіку, особливо аграрний сектор. Про це повідомляє Oboz.ua, пише agronews.ua.

Для повного розмінування країни потрібно близько $34,6 млрд, що дозволить повернути до продуктивного використання значну частину територій.

Збитки від цього забруднення становлять $11,2 млрд щорічно, що співставно з 5,6% ВВП України у 2021 році.

Наразі Україна є однією з найбільш замінованих країн світу – приблизно 139 300 кв. км території потребують обстеження на наявність мін та інших вибухонебезпечних предметів. Це майже чверть всієї території держави.

Особливо постраждали сільськогосподарські угіддя, близько 28 000 кв. км яких залишаються непридатними для використання через мінне забруднення. Це, своєю чергою, зменшує експорт агропродукції на $8,9 млрд щороку, що становить 13,2% від загального експорту України у 2021 році.

Мінне забруднення завдало значних збитків кільком регіонам, зокрема Чернігівській, Сумській, Миколаївській та Харківській областям. Вони втратили понад 20% регіонального ВВП через заміновані території. Загалом, місцеві бюджети недоотримують понад $1,1 млрд щорічно, що підриває економічний розвиток цих регіонів та їхню здатність фінансувати важливі соціальні й інфраструктурні проєкти.

Фінансування гуманітарного розмінування залишається критично недостатнім. У 2022 році світова спільнота оголосила про фінансову допомогу на розмінування в розмірі $798 млн, але Україна отримала менше 50% від цієї суми.

За оцінками Світового банку, для повного розмінування України необхідно приблизно $34,6 млрд. Це включає $50–200 млн на нетехнічне обстеження, $8,9 млрд на технічне обстеження та $25,5 млрд на очищення земель.

За амбітними планами уряду України, до 80% замінованих територій планується повернути до продуктивного використання за наступні 10 років. Для цього необхідно значно збільшити фінансування – з $300 млн на рік до $2,8 млрд. Після завершення процесу розмінування, Україна зможе компенсувати ці витрати за три з половиною роки, що підкреслює важливість інвестицій у розмінування для майбутнього економічного відновлення країни.

З початку 2024 року сапери обстежили понад 224 000 га земель, з яких 200 000 га вже очищено і повернуто аграріям для використання. У серпні цього року аграрії отримали доступ до 20 000 га очищених земель, що дозволяє поступово відновлювати сільськогосподарське виробництво в постраждалих регіонах.

Державна підтримка також спрямована на допомогу аграріям. У липні 2024 року уряд відкрив прийом заявок на компенсацію вартості розмінування сільськогосподарських земель через Державний аграрний реєстр. На цю програму в бюджеті виділено 3 млрд грн, що дозволить аграріям частково компенсувати витрати на очищення земель від вибухонебезпечних предметів.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader