Гігантський трансформатор допоможе добувати енергію просто з моря: де і коли його запустять
Гігантський трансформатор допоможе добувати енергію просто з моря: де і коли його запустять

Гігантський трансформатор допоможе добувати енергію просто з моря: де і коли його запустять

Вчені з Центру досліджень морської енергії Університету Західної Австралії показали прототип генератора, що обґрунтовує поновлювану хвильову енергію.

Moored MultiMode Multibody (M4) перетворює енергію хвиль і має вражаючі розміри. Наступні півроку пристрій тестуватимуть на ефективність, а потім більшу модель побудують і розгорнуть на морі. Про це пише New Atlas.

Після церемонії запуску пристрою, що відбулася минулого тижня, розробники планують експлуатувати його протягом шести місяців і збирати дані про те, наскільки ефективно він генерує енергію.

Швартовний багаторежимний багатокорпусний корпус (M4)

Демонстрація моделі M4 показує 24 м довжини і майже 10 м ширини машини. Апарат складається з шарнірної сталевої рами, підтримуваної чотирма буями. Шарнірна дія цієї рами генерує силу з кожним коливанням води.

У русі M4 — його New Atlas порівнює з танцюючим "павуком" на воді через особливості поведінки на хвилях — більше, ніж здається на перший погляд. Шарнірна конструкція і кутове обертання рами під хвилями генерують енергію з кожним коливанням навколишньої води.

Максимальна потужність M4 становить 10 кВт. Це навіть небагато, враховуючи його розмір. Для порівняння, більш компактний прототип Waveswing, розроблений шотландською компанією AWS Energy, має максимальну потужність 80 кВт.

Проте, дослідникам ще є в чому розібратися перед запуском M4. Залишається з'ясувати, як система справляється з труднощами, пов'язаними з занурювальною технікою. Це питання охоплює корозію, біологічне обростання, спричинене водоростями і вусоподібними молюсками, і пошкодження, спричинені сміттям, яке переносять океанські хвилі.

Раніше ми писали про те, як унікальний перетворювач енергії хвиль зробили схожим на "літаючу тарілку".Пристрій оснащений плавучим приводом, який генерує "зелену" електрику з руху хвиль.

Теги за темою
енергетика
Джерело матеріала
loader