Найкращі підживлення для малини: їх потрібно внести у вересні
Найкращі підживлення для малини: їх потрібно внести у вересні

Найкращі підживлення для малини: їх потрібно внести у вересні

Чимало садівників після того, як збирають врожай, просто забувають про існування чагарнику, і не підживлюють рослину, не приділяють уваги поливу та не проводять обрізку. Втім, такі кроки можуть призвести до того, що кущ наступного року дасть набагато менше врожаю.

Чим потрібно підживити малину восени

Перш за все потрібно розібратися, коли ж підживлювати малину восени. І досвідчені городники переконані, що найкращий час – це після збору врожаю, коли ви вже прибрали з малинника всі бур'яни, перекопали ґрунт та видалили старі гілки, які вже відплодоносили. Робиться це приблизно через місяць після того, як малина припинить плодоносити, і в жодному випадку не раніше.

Підживлювати кущі малини можна і з використанням органіки, і мінеральними добривами. Втім, дуже важливо їх чергувати. Якщо торік ви використовували мінеральні, то зараз краще підживити малину органікою, і навпаки.

Малина
Малина потребує підживлення / Фото Pexels

Ось які органічні добрива можна використати

  • Перепрілий компост чи гній. Його вносять раз на три роки під перекопування, з розрахунку 4 – 5 кілограмів на метр.
  • Торф. Він ідеально підходить для мульчування ґрунту, і вкладати його потрібно шарами у 15 – 20 сантиметрів, і так можна досягти подвійного результату: захистити коріння та підгодувати ділянку.
  • Курячий послід. Це чудове добриво, але до його використання потрібно підійти з великою обережністю. Якщо ви візьмете надто багато, то можете обпалити коріння рослини. Вноситься він разом з водою у пропорції 1:20.
  • Попіл. Підійде у випадку, якщо вам потрібно розкислити ґрунт. Попіл можна просто розсипати навколо кущів у пристовбуровому колі.

Які мінеральні добрива використати

Для осіннього підживлення потрібно використовувати мінеральні добрива, у яких є фосфор та калій. Зверніть увагу на те, що азот не використовують, адже він потрібний для нарощення зеленої маси рослини. У такому випадку кущ може піти у ріст, а в холоди він тоді загине.

  • Суперфосфат – використовуйте 50 – 60 грамів добрива під кожен кущ для того, щоб підвищити морозостійкість рослини. Вносити його потрібно в ґрунт на глибину 10 сантиметрів.
  • Сульфат калію – під кожен кущ потрібно вносити по 40 грамів добрива. Можна використовувати разом із фосфорним добривом.

Але зверніть увагу також на те, що для молодих кущів дозування потрібно зменшити вдвічі.

Джерело матеріала
loader
loader