Голова Львівської ОВА Козицький допоміг бізнесу батька будівництвом дороги за 25 млн грн з бюджету – ЗМІ
Голова Львівської ОВА Козицький допоміг бізнесу батька будівництвом дороги за 25 млн грн з бюджету – ЗМІ

Голова Львівської ОВА Козицький допоміг бізнесу батька будівництвом дороги за 25 млн грн з бюджету – ЗМІ

Голову Львівської ОВА (ЛОВА) Максима Козицького викрили в використанні 25 млн грн із бюджету на будівництво дороги, що веде до готелю, який, ймовірно, збудував батько чиновника Зіновій Козицький. Йдеться про дорогу в курортному селищі Східниця на Львівщині.

Про це повідомляється в розслідуванні NGL.media. Журналісти встановили, що Зіновій Козицький збудував у Східниці великий готельно-розважальний комплекс. Також батько голови Львівської ОВА, за даними ЗМІ, збирається будувати там ще один готель та, ймовірно, лижну трасу.

Максим Козицький із батьком

При цьому наголошується, що у селищі є серйозні проблеми з інфраструктурою. "У Східниці тепер будують нові дороги та нові готелі. Щоправда, добиратися туди туристам доводиться через Трускавець та Борислав із розбитими дорогами, а трускавецьку об'їзну дорогу, яку почали будувати через загрозу обвалу основного в'їзду до міста, не можуть добудувати вже кілька років", – зазначають журналісти.

Готель Зіновія Козицького, за їхніми даними, розташований на вулиці Гірській. І саме цю окрему вулицю вирішили реконструювати за 25 млн грн.

Ремонт на Гірській розпочався ще восени 2021 року. Тоді йшлося про вартість 12,76 млн грн. Проте підрядник – турецька компанія "Онур" – до кінця року встигла відремонтувати за рахунок держбюджету лише відрізок на 1,9 млн грн. "Наступні півтора роки про завершення проекту не згадували через повномасштабну війну", – наголошується в розслідуванні.

На початку літа 2023 року селищний голова Східниці Іван Пиляк звернувся до голови Львівської ОВА з офіційним листом, просячи продовжити ремонт коштом вже обласного бюджету, йдеться у матеріалі. І незабаром, за даними видання, Козицький погодив продовження реконструкції.

Проте вартість робіт за півтора року простою зросла майже вдвічі – до 25 млн грн. Крім того, раніше для виділення грошей необхідним було рішення обласної ради, але за останні два роки депутати повністю втратили вплив на розподіл обласного бюджету, яким тепер розпоряджається виключно ЛОВА, зазначають журналісти.

В результаті реконструкція вулиці Гірничої у Східниці виявилася найдорожчою зі списку дорожніх робіт, профінансованих ЛОВА у 2023 році. При цьому Гірська – невелика крута вуличка на околиці селища. У цьому районі знаходиться менше десятка хат, у т.ч. покинутих, а також невеликий готель.

"Насправді, оновлена майже двокілометрова вулиця з гладким асфальтом та ліхтарями освітлення проїжджої частини вплине лише на один об'єкт, розташований формально вже за межами Східниці на вершині чудового пагорба. Саме тут стоїть вже готовий до відкриття розкішний відпочинковий комплекс, який належить Зіновію Козицькому, батькові Максима Козицького. Крім готелю на 60 номерів, найдешевший з яких коштує від 9900 грн/ніч, тут добудовують ще 11 окремих котеджів. Все це разом позиціонують як "велнес-курорт Панорама Східниця", – йдеться у розслідуванні.

Де знаходиться відремонтована вулиця

Будівництвом готелю займалася компанія "Нормаз плаза", співвласником якої є Зіновій Козицький, зазначають журналісти. Земельна ділянка загальною площею майже 9 га, де розташований комплекс, юридично належать компанії "Нормаз плаза", яка виступила замовником будівництва.

А приблизно за два кілометри від "Панорами Східниця" в горах розташований хутір Гута. У серпні 2024 року щонайменше чотири гектари у Гуті перейшли у власність Зіновія Козицького та його бізнес-партнерки Елеонори Тертичної, повідомляють розслідувачі, посилаючись на дані земельного кадастру.

"Місцеві переконані, що тут будуватимуть новий великий комплекс відпочинку. На такі плани натякає стан дороги, що веде до хутора. Ще в липні побудована за бюджетні гроші дорога завершувалася великим кільцем біля "Панорами Східниця", далі тягнувся порослий травою розбитий лісовий путівець", – йдеться у матеріалі. Зазначається, що тепер цей путівець виглядає так:

Дорога до Гути

Тобто дорогу до Гути значно розширили та убезпечили від підмивів, облаштувавши кілька гідротехнічних споруд. Розширений та укріплений відрізок протяжністю близько 1,7 км завершується саме біля ділянок Козицького та Тертичної.

На дорозі до хутора Гута знаходиться будівельна техніка турецької компанії "Онур", яка побудувала і перший майже двокілометровий відрізок до "Панорами Східниця". Якщо першу частину дороги замовляла Східницька селищна рада, а оплачували роботу з обласного бюджету, то другу частину замовив та оплачує приватний інвестор. В "Онурі" відмовилася розкрити його ім'я.

Згодом журналісти дізналися, що замовником реконструкції дороги до Гути є те саме ТОВ "Нормаз Плаза", а вартість проекту становить 24,45 млн грн. Вартість реконструкції приблизно 1700 метрів лісової дороги можна порівняти з вартістю ремонту та освітлення вул. Гірської протяжністю 1,9 км, що обійшлася у 25 млн грн. Таким чином, загальна вартість становитиме майже 50 млн грн, з яких половина сплачена коштом платників податків, зазначають журналісти.

"Рішення про таке використання бюджетних грошей ухвалював голова Львівської ОВА Максим Козицький, що є очевидним конфліктом інтересів – єдиним же реальним вигодонабувачем найбільшої витрати ЛОВА на дороги у 2023 році виявилася компанія його батька. Максим Козицький відмовився від коментарів до цієї статті, переадресувавши питання Юрію Бучку, який переконує, що у ЛОВА нічого не знають про цю дорогу в Східниці", – йдеться в матеріалі.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше Львівська облрада відмовилася віддати на 15 років майже 6 тис. га землі підприємству Мирослава Хом'яка – куму молодшого брата Віктора Медведчука Сергія. Проте 19 депутатів голосували за це рішення. Серед них – керівник Львівської ОДА "Слуга народу" Максим Козицький.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader