Два заводи та 100 млн євро: чому "Ковальська" блокує найбільшу угоду з іноземним інвестором на ринку цементу
Два заводи та 100 млн євро: чому "Ковальська" блокує найбільшу угоду з іноземним інвестором на ринку цементу

Два заводи та 100 млн євро: чому "Ковальська" блокує найбільшу угоду з іноземним інвестором на ринку цементу

Промислово-будівельну групу (ПБГ) "Ковальська", яка є найбільшим виробником бетону в Україні, викрили у спробах заблокувати покупку іноземним інвестором двох цементних заводів в Україні. Йдеться про угоду між Buzzi Unicem із ірландським виробником будівельних матеріалів CRH.

Про це повідомляє "РБК-Україна". Офіційно "Ковальська" виступає проти угоди через побоювання щодо можливої концентрації ринку цементу.

Зокрема, як заявляв генеральний директор "Ковальської" та заступник голови Ради директорів Конфедерації будівельників України (КБУ) Сергій Пилипенко, угода може призвести до надмірної концентрації ринку в руках однієї компанії. І при цьому за останні кілька місяців у медіа було опубліковано понад 20 матеріалів із такими ж меседжами щодо ризиків монополії на цементному ринку.

Угода Buzzi Unicem із CRH оцінюється у 100 млн євро. Вона могло б стати найбільшою іноземною інвестицією в українську будівельну галузь із початку повномасштабного вторгнення, зазначають журналісти.

Але, за даними Kyiv Independent, "Ковальська" і сама зацікавлена у придбанні активів Buzzi. Зазначається, що можливою причиною може бути бажання зберегти маржинальність.

Заблокувати угоду та отримати можливість придбати заводи за меншою ціною – один із можливих шляхів досягти своєї мети, наголошує видання. Ймовірно, обрано саме цей варіант.

Так, 1 серпня ПБГ навіть подала позов проти Антимонопольного комітету (АМКУ) до Господарського суду міста Києва. Мета – визнати недійсним рішення АМКУ щодо угоди.

Експерти кажуть, що судовий тиск на Антимонопольний комітет може бути частиною тієї ж кампанії із блокування. Інший варіант – процес укладання угоди щодо купівлі CRH активів Buzzi намагаються затягнути.

Водночас, розгляд угоди в АМКУ вже дійшов до маркет-тесту. Умови, запропоновані СRH для купівлі активів Buzzi, стали публічними та виставлені на обговорення.

CRH: що відомо про покупця та угоду з Buzzi

Ірландська компанія CRH – один із найбільших виробників будівельних матеріалів у світі. Вона працює вже у 28 країнах та має близько 80 тисяч співробітників.

CRH є одним із лідерів ринку в Північній Америці та Європі. 1999 року компанія вийшла на ринок України, купивши Кам'янець-Подільський цементний завод у Хмельницькій області. Сьогодні об'єднує три цементні заводи в Україні.

У 2023 році CRH розпочала процес придбання цементних заводів італійської компанії Buzzi Unicem в Україні. Це підприємства, розташовані у Рівненській та Миколаївській областях.

За словами експертів, зараз ці заводи працюють не на повну потужність через недоінвестованість. Крім того, заводи використовують мокрий спосіб виробництва цементу, що суперечить екологічним стандартам, необхідним для інтеграції до Європейського Союзу (ЄС).

Вартість слідки між компаніями складає 100 млн. євро, як зазначено на офіційному сайті Buzzi. Згідно з експертними оцінками, угода сприяє інвестуванню значних сум у модернізацію заводів Buzzi, зокрема у основне виробництво, технологію управління та інші інновації. У комплексі це вплине зменшення собівартості виробництва цементу цих підприємствах.

ПХГ "Ковальська": на яких ринках у групи є інтереси

"Ковальська" – український виробник будівельних матеріалів та забудовник. Підприємства працюють у Київській, Житомирській, Львівській, Херсонській та Чернігівській областях.

Лідер на українському ринкові бетону. За оцінкою генерального директора компанії Сергія Пилипенка, частка "Ковальської" на ринку бетону в Києві та області вже у 2020 році становила понад 50%.

Група також займається будівництвом офісної та житлової нерухомості у Києві. Серед відомих проектів – будівництво кількох бізнес-кампусів парку Unit.City та Nuvo Business Park.

З останнім пов'язаний скандал через знос будівлі 19 століття на Жилянській, 47. Ситуація не вщухає більше року. У липні 2024 року "Ковальська" подала судовий позов до київського захисника пам'яток Дмитра Перова, який намагався відстояти історичну будівлю.

Чи готова Україна до іноземних інвестицій?

У воєнний час будь-які великі інвестиції в Україну надсилають потужний сигнал іншим інвесторам. Однак залучення інвестицій не є простим завданням: навіть до масштабного вторгнення кількість великих угод в Україні була обмеженою.

Нині ситуація ще більше ускладнилася. Такі методи, як медійний шантаж та судовий тиск, які часто використовуються на українському ринку, ускладнюють або навіть унеможливлюють залучення інвестицій.

При цьому влада підтримує іноземні інвестиції та намагається стимулювати бізнес вкладати в Україну, створювати на місці додану вартість та робочі місця, сплачувати податки. Зокрема, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради Олена Шуляк наголосила: якщо використати продукцію вітчизняного виробника, Україна отримає валову додаткову вартість на 21 млрд доларів.

"Однак уже зараз відчувається дефіцит багатьох будівельних матеріалів, згодом потреби будуть відчуватися дедалі гострішими. Тому питання залучення іноземних інвестицій має бути пріоритетним для України", – прокоментувала вона.

Таким чином, угода щодо придбання компанією CRH заводів Buzzi, яку нині розглядає Антимонопольний комітет України, може стати показовим тестом на готовність України відкритись для іноземного капіталу. Результат цієї справи вплине як на репутацію країни, а й у темпи економічного відновлення.

Джерело матеріала
loader
loader