Чернігівський Полікомбанк припиняє своє існування через будівельні афери власників
Чернігівський Полікомбанк припиняє своє існування через будівельні афери власників

Чернігівський Полікомбанк припиняє своє існування через будівельні афери власників

56-й з 63-х банків України дійшов до межі ліквідації: чернігівський Полікомбанк став жертвою будівельних схем своїх же власників – родини Тарасовців.

Цей невеличкий кишеньковий банк був створений як інструмент для будівельного бізнесу цієї родини. Однак проблеми у будівельному бізнесі довели банк до нездатності відповідати нормам Нацбанка щодо капіталізації та забезпечення кредитів ліквідними залогами, оскільки заставами тут виступають численні недобудови Тарасовців. Так Полікомбанк опинився у замкнутому колі, створеного руками своїх власників, вирватись з якого вже не зможе. Однак в результаті зникнення Полікомбанка Тарасовці постраждають найменше, а вкладники та бюджетники – найбільше: мова йде про вивід капіталу з банку і зникнення основних застав. Пояснюємо, чому і як так сталось та до чого призведе.

Микола Тарасовець

Поки рука руку миє

Історія Полікомбанку розпочалась у 1990 році, ще до проголошення Незалежності. Тоді Микола Тарасовець домовився з кількома «червоними директорами» Чернігівщини про створення банку для обслуговування власних інтересів. Такі підприємства, як Домобудівник, Чернігіська макаронна абрика, Корюківська фабрика технічних паперів, фірмою «Сіверянка» та іншими дали Тарасовцю гроші на викуп Чернігівської філії радянського АвтоВАЗбанку.

Невдовзі серед засновників новоствореного Полікомбанку не залишилось нікого, крім самого Тарасовця та його синів, який протягом кількох років, використовуючи додаткові емісії акцій банку, розмив долі своїх колишніх інвесторів до майже нуля.

Далі Тарасовець налагодив тісні стосунки з місцевою владою, очевидно, маючи й інший план: скупити якомога більше нерухомості Чернігова, зокрема, найкращі земельні ділянки, аби самостійно будувати на них первинне житло, яке набирало популярності і було прибутковим бізнесом. Тарасовець і сам пішов у владу: певний час очолював Комісію з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності Чернігівської облради.

У Миколи Тарасовця є два сина: Юрій та Олександр. Вони теж співвласники Полікомбанку. Крім того, вони володіють кількома будівельними компаніями, найбільша з яких – «ОСНОВА-БУД-7». Більшою мірою нею керує Юрій, але вона є перлиною імперії Тарасовців і одночасно – основним позичальником родинного Полікомбанку. Станом на цей рік, інших більш-менш значимих та прибуткових позичальників цей банк не має.

Джерело матеріала
loader
loader