Україна випробувала нову балістичну ракету вітчизняної розробки: що відомо про зброю - The War Zone
Україна випробувала нову балістичну ракету вітчизняної розробки: що відомо про зброю - The War Zone

Україна випробувала нову балістичну ракету вітчизняної розробки: що відомо про зброю - The War Zone

Фахівці пророкують їй прорив у спроможностях ЗСУ.

Нова українська балістична ракета, про яку повідомив президент України Володимир Зеленський, пройшла успішне випробування і може стати великим кроком у розвитку дальнього ударного потенціалу країни.

Про це пишуть у своєму матеріалі військові фахівці профільного порталу The War Zone.

Фахівці проаналізували кілька аспектів функціоналу та особливостей загадкової балістичної ракети, про випробування якої без деталей розповів Зеленський.

28 серпня радник голови Офісу президента Михайло Подолякзаявив, що її дальність нібито становить до 600−700 км.

Проте фахівці порталу Defense Express припустили, що Подоляк міг обмовитися і мав на увазі не балістичну ракету, а ракету-дрон Паляница, заявлена дальність якої складає саме 600-700 км.

У матеріалі аналітика The War Zone Джозефа Тревітіка йдеться про кілька можливих варіантів того, що являє собою нова українська балістична ракета.

"Допрацьований оперативно-тактичний ракетний комплекс "Грім-2" — давня розробка українського КБ Південне, роботи над яким почалися понад десятиріччя тому. Випробування ракетного двигуна для цього ОТРК відбулося в 2018 році, того ж року на військовому параді в Києві було продемонстровано 10-колісну транспортно-монтажно-пускову установка комплексу Грім-2 (він же "Сапсан") на дві ракети з маркуванням ЗСУ", — йдеться у дослідженні.

Зовні цей ОТРК та його ракета дуже схожі на російську ракету "Іскандер-М". Фахівці припускають, що "Грім-2" може мати радіус дії від 280 км до 500 км. Однією з цілей розробки цього ОТРК було бажання замінити застарілі балістичні системи Точка і Точка-У, які залишилися на озброєнні України з радянських часів (їхня дальність складає відповідно 70 км та 120 км).

Нагадаємо, новітня ракета "Паляниця" націлилася на ВПС Росії. Поки країна-агресорка нарощує свої атаки безпілотниками та ракетами великої дальності, Україна відповідає тим же.

Раніше, 24 серпня, Україна вперше застосувала нову зброю власного виробництва — ракету-дрон "Паляниця". Про це повідомляв президент Володимир Зеленський під час святкування Дня незалежності.

Джерело матеріала
loader