Курс вперше пробив позначку 46 грн і вийшов на новий рекорд: що відбувається з євро в Україні та на що чекати
Курс вперше пробив позначку 46 грн і вийшов на новий рекорд: що відбувається з євро в Україні та на що чекати

Курс вперше пробив позначку 46 грн і вийшов на новий рекорд: що відбувається з євро в Україні та на що чекати

Національний банк України розрахував офіційний курс євро на рівні нового історичного рекорду. Так, 27 серпня вартість євро "по НБУ" опиниться на рівні 46,18 грн. Тобто офіційний євро вперше подолав позначку 46 грн. Експерти вважають, що готівковий курс євро може зрости до 46,8 грн до кінця тижня.

Про новий офіційний курсовий максимум свідчать дані НБУ. Минулий рекорд зафіксовано 23 серпня на рівні 45,98 грн/євро.

На початку місяця офіційний курс євро зріс на 1,78 грн. А з початку 2024 року європейська валюта подорожчала на 4,18 грн.

Курс євро НБУ з початку 2024 року

Також за підсумками торгів на міжбанку НБУ розрахував офіційний курс гривні до долара на 27 серпня на рівні 41,36 грн. Історичний рекорд для "офіційного" долара складає 41,49 грн, його було досягнуто 22 липня 2024 року.

Як неодноразово пояснювали в самому Нацбанку, при режимі гнучкості, що управляється, зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем. "Курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і зміцнюватися, коли ситуація покращується", - зазначав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

За підсумками липня-2024, за даними НБУ, попит на інвалюту в Україні залишався високим. Обсяг готівкової іноземної валюти, яку банки ввезли до України цього місяця, становив 1,31 млрд доларів – на 1,4% менше, ніж у червні.

Серед іншого, банки ввезли за липень 961 млн готівкових доларів, що на 2,5% більше, ніж у червні. А ось обсяг готівкових євро впав з 389 млн до 349 млн доларів в еквіваленті.

Фінансовий аналітик Олексій Козирєв прогнозує, що до кінця поточного робочого тижня (до 30 серпня) курс готівкового євро в банках буде в межах 45,1-46,8 грн. В обмінниках фінкомпаній коридор буде від 45,3 до 46,75 грн.

"НБУ змушений буде щодня бути присутнім з інтервенціями з продажу долара на міжбанку для покриття дефіциту пропозиції валюти від експортерів. Поведінка пари євро/долар безпосередньо впливає і на курс євро щодо гривні в Україні", – пояснив експерт.

Як повідомляв OBOZ.UA, загалом найближчим часом гривня перебуватиме під девальваційним пресингом. Однак до кінця 2024 року в Україні не очікується різких змін курсу долара.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader