Експерти попереджають, що Україні загрожує блекаут
Експерти попереджають, що Україні загрожує блекаут

Експерти попереджають, що Україні загрожує блекаут

Керівник безпекових програм Центру глобалістики “Стратегія XXI” Павло Лакійчук в ефірі шоу “Говорить Великий Львів” заявив, що говорити про відсутність ризику нового блекауту в Україні — занадто оптимістично. Він нагадав, що під час блекауту 2022-2023 років російські війська випробували тактику атак на розподільчу мережу та підстанції навколо українських атомних електростанцій.

“Не потрібно вражати ядерні реактори, достатньо вдарити по підстанціях, і атомні електростанції не зможуть використовувати свою генерацію. Автоматика спрацьовує, системи захисту відключають виробництво”, — пояснив експерт.

Лакійчук також підкреслив, що росіяни з весни цього року активно атакують балансуючу генерацію, тепло- та гідроелектростанції в Україні. “Це фактично підготовка до масового блекауту, адже без балансу електроенергії неможливо зманеврувати потужностями в умовах надстресу”, — додав він.

21 вересня міністр закордонних справ Андрій Сибіга зазначив, що українська розвідка зафіксувала підготовку Кремля до атак на критичні об’єкти атомної енергетики перед зимовим сезоном. Це стосується відкритих розподільних пристроїв на АЕС та електропідстанціях, які є критично важливими для безпечної роботи атомних станцій.

Сибіга наголосив, що пошкодження цих установок може призвести до серйозного ризику ядерного інциденту з глобальними наслідками. Українські спецслужби проінформували партнерів про цю загрозу, про що також повідомили в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

Лакійчук також відзначив, що українська протиповітряна оборона стала значно потужнішою в порівнянні з попередніми роками, проте ситуація в енергетичній системі залишається складною. “На жаль, порадувати нічим не можу”, — підсумував експерт.

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader