Витратили 10 секунд: армійська авіація ЗСУ показала кадри збиття "Шахеда" ЗС РФ
Витратили 10 секунд: армійська авіація ЗСУ показала кадри збиття "Шахеда" ЗС РФ

Витратили 10 секунд: армійська авіація ЗСУ показала кадри збиття "Шахеда" ЗС РФ

Гвинтокрил армійської авіації ЗСУ наздогнав дрон-камікадзе "Шахед", який летів над полями у невстановленій області України. Для збиття ворожого пристрою вистачило 10 секунд роботи крупнокаліберного кулемета.

Українські військові підірвали дрон-камікадзе "Шахед", який запустили ЗС РФ для удару по українцях. Для підриву застосували крупнокаліберний кулемет, встановлений на гелікоптері Мі-8 армійської авіації Сухопутних військ ЗСУ. Кадри полювання на російський безпілотник опублікували у Telegram-каналі "Україна Online".

Відео з кадрами полювання гелікоптера Мі-8 на дрон-камікадзе "Шахед" з'явилось у мережі о 13:14 25 серпня. Бачимо, як гелікоптер наздогнав дрон, який має крейсерську швидкість 180 км/год. Боєць ЗСУ спостерігав за безпілотником завдяки тому, що екіпаж зафіксував пристрій на одному рівні з російським БПЛА і рухався на одній швидкості. У якийсь момент військовий прицілився і випустив дві черги з крупнокаліберного кулемета. Перші влучання стались протягом перших п'яти секунд. Решті куль добили "шахед" і на десятій секунді він почав падати, залишаючи за собою димний хвіст.

У дописі з кадрами полювання на "шахеда" не вказано, коли саме відбулись події на відео. Також не вказана місцевість: у відкритих дверях вертольота помітні поля у невстановленій місцевості.

Зазначимо, Фокус писав про попередні атаки ЗС РФ з використанням дронів-камікадзе. Наприклад, у ніч на 25 серпня росіяни запустили дев'ять БПЛА, вісім з яких вдалось підбити мобільним вогневим групам у Миколаївській області. Інший повітряний удар відбувся в ніч на 23 серпня: летіло 16 БПЛА ЗС РФ. Командувач Повітряними силами Микола Олещук повідомив, що 14 дронів вдалось збити завдяки роботі мобільних груп та засобів РЕБ. Ще два пристрої не долетіли до цілі з невстановлених причин: вони просто зникли з локаторів, написав командувач.

Тим часом раніше у мережі показували ще один засіб боротьби з російськими дронами. Наприклад, весною та влітку 2024 року з'явились кадри зі спортивно-тренувальним літаком Як-52, який займався розвідуваними БПЛА "Орлан-10" та Zala. На фюзеляжі одного з літаків, який працював на Одещині, помітили до десятка позначок, які свідчили про вдалі збиття. 22 серпня на порталі Army Recognition повідомили, що у РФ також звернули увагу на спортивні літаки. Згідно з даними оглядачів, росіяни перероблять власні Як-52 для збиття українських БПЛА, які загрожують нафтопереробним заводам, базам пального та військовим аеродромам.

Нагадуємо, видання The Wall Street Journal розповіло, які наслідки ударів дронів ЗСУ по засобах ППО російської армії.

Теги за темою
авіація
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader