Згубні звички: як вуглеводи можуть завадити вам схуднути
Згубні звички: як вуглеводи можуть завадити вам схуднути

Згубні звички: як вуглеводи можуть завадити вам схуднути

Найпоширеніша порада, яку дають тим, хто намагається худнути – зменшити кількість вуглеводів у раціоні. Але не все так просто, адже цей нутрієнт важливий для організму.

Вуглеводи необхідні для спалювання жиру. Вони є джерелом енергії для організму, і без них ваш метаболізм не зможе функціонувати на повну потужність. Видання eatthis.com опублікувало найбільш шкідливі звички, пов’язані з вуглеводами, та запропонувало корисні альтернативи.

Недостатнє споживання вуглеводів

Іспанські дослідники дійшли висновку, що дієти з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом білків можуть призвести до збільшення ваги в довгостроковій перспективі. Їхні дослідження показали, що ті, хто дотримується білкових дієт, мають на 90% більший ризик набрати понад 10% ваги з часом порівняно з вегетаріанцями.

Вживання рафінованих вуглеводів

Білий хліб, макарони та крупи часто вважаються "поганими" вуглеводами, оскільки вони швидко перетравлюються і викликають різкі коливання рівня цукру в крові, що призводить до бажання споживати ще більше вуглеводів.

Натомість обирайте складні вуглеводи, які поступово вивільняють енергію, як-от цільнозерновий хліб, коричневий рис, кіноа, хрестоцвіті овочі та фрукти. Вони допоможуть підтримувати стабільний рівень енергії протягом дня.

Відмова від вуглеводів перед тренуванням

Не забувайте: вуглеводи – це енергія. Вирушати на тренування без них — все одно, що йти в похід із порожньою сумкою. Недостатнє споживання вуглеводів робить інтенсивні тренування, які спалюють багато калорій, майже неможливими.

Надмірне споживання крохмалистих овочів

Овочі бувають крохмалисті та некрохмалисті. Вживання таких крохмалистих овочів, як кукурудза, картопля, зелений горошок і буряк, може сприяти набору ваги через високий вміст вуглеводів і калорій.

Натомість обирайте некрохмалисті овочі, які містять менше вуглеводів (близько 5 грамів на порцію) і калорій (близько 25 калорій на порцію). Вони допоможуть підтримувати здорову вагу і забезпечать організм необхідними поживними речовинами без надлишку калорій.

Вживання бубликів

За словами доктора Мануеля Віллакорта, щоб компенсувати калорійність одного бублика, вам доведеться здійснити пробіжку на дві-три години.

Один бублик включає від 250 до 300 калорій та 50 грамів вуглеводів, що перевищує калорійність порції макаронів з білого борошна.

Невірний вибір "здорового" хліба

Цільнозерновий хліб може здаватися корисним, але варто уважно читати етикетки. Уникайте продуктів, що містять кукурудзяний сироп з високим відсотком фруктози.

Найкращим вибором буде хліб із пророщеного зерна, який підвищує біодоступність вітамінів і мінералів.

Вживання картоплі фрі

Картопля – це корисний овоч, багатий на клітковину, білок і вітаміни. Проте, якщо з неї знімають шкірку, нарізають смужками та обсмажують у олії, вона стає джерелом шкідливих вуглеводів і жирів.

Замість цього краще обрати солодку картоплю, яка містить менше калорій і вуглеводів, але більше клітковини.

Вживання коржиків і снеків

Багато класичних закусок містять низький рівень поживних речовин. Крекери та чіпси часто втрачають значну частину своїх корисних властивостей через обробку, особливо це стосується білих продуктів.

Кращою альтернативою є попкорн із травами і спеціями або крекери з цільної пшениці, які містять більше клітковини.

Вживання піци з товстою скоринкою

Хоча піцу іноді можна собі дозволити, варто бути обережним з варіантом із товстою скоринкою. Більшість шкоди полягає у висококалорійній скоринці, багатій на вуглеводи.

Тісто для піци з білого борошна містить мало поживних речовин і підвищує рівень інсуліну, викликаючи переїдання. Чим менше скоринки ви з’їсте, тим краще для вашого здоров'я.

Вживання млинців

Млинці зазвичай готуються з білого борошна, цукру та масла, що знижує їхню поживну цінність. Додавання шоколадної стружки, сиропу або вершкового масла лише збільшує кількість порожніх калорій.

Щоб зробити млинці кориснішими, спробуйте замінити біле борошно на цільнозернове, додати вівсянку і корицю. Банани або чорниця підвищать вміст вітамінів, а 100% чистий кленовий сироп стане здоровою альтернативою кукурудзяному сиропу з високим вмістом фруктози.

Раніше OBOZ.UA писав, які продукти містять багато білка.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader