Як знизити рівень холестерину в крові: найкращі добавки та продукти
Як знизити рівень холестерину в крові: найкращі добавки та продукти

Як знизити рівень холестерину в крові: найкращі добавки та продукти

Підвищений рівень холестерину може бути спричинений як способом життя, так і генетичною схильністю, або їх комбінацією. Незалежно від причин, важливо докладати зусиль для його зниження, щоб захистити своє здоров'я.

Дослідження свідчать, що високий рівень холестерину може звужувати артерії і підвищувати ризик серцевого нападу, інсульту та інших серцево-судинних захворювань. Харчування і фізичні вправи є ключовими факторами, які впливають на рівень холестерину, і коли йдеться про добавки, найкращою є розчинна клітковина, пише eatthis.com.

Нерозчинна клітковина створює об’єм у травному тракті, допомагаючи відчувати ситість і сприяючи регулярності травлення. Водночас, розчинна клітковина, яка рідше зустрічається у продуктах харчування, є найбільш ефективною для зниження холестерину. Вона зв’язується з холестерином у шлунково-кишковому тракті, запобігаючи його всмоктуванню в кров. Це призводить до зменшення рівня холестерину в крові з часом.

Розчинну клітковину можна знайти у продуктах, таких як квасоля, авокадо, ягоди та овес, але їх вміст зазвичай менший, ніж у нерозчинній клітковині. Тому добавки можуть бути дуже корисними, особливо для тих, хто не вживає продукти, багаті розчинними волокнами, регулярно.

Дані показують, що щоденний прийом 5-10 грамів розчинної клітковини може знизити рівень ЛПНЩ-холестерину (найнебезпечнішого типу холестерину). Серед добавок з розчинними волокнами найпоширенішими є інулін, метилцелюлоза та подорожник, які можуть допомогти знизити рівень холестерину.

Додаткові поради для зниження рівня холестерину

Окрім щоденного прийому розчинної клітковини, зміни способу життя також допоможуть у зниженні рівня холестерину. Включайте більше продуктів, багатих клітковиною, замінюйте тваринні білки на рослинні, такі як соя та бобові, і збільшуйте споживання здорових жирів, як-от горіхи, насіння, оливкова олія та авокадо.

Не забувайте пити достатньо води для кращої переробки клітковини і займайтеся кардіо-вправами кілька разів на тиждень.

Добавки не можуть вирішити всі проблеми зі здоров'ям, але вони можуть бути ефективним доповненням до здорового способу життя. Перед початком прийому волокнистих добавок проконсультуйтеся з лікарем.

Раніше OBOZ.UA пояснював, чому корисно вживати вітамін С після 50 років.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader