Людство чекає "Пандемія 2.0"? Які ще небезпечні віруси загрожують усім нам
Людство чекає "Пандемія 2.0"? Які ще небезпечні віруси загрожують усім нам

Людство чекає "Пандемія 2.0"? Які ще небезпечні віруси загрожують усім нам

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оновила список найбільш небезпечних вірусів, грибків і бактерій, які можуть спричинити пандемію. У цьому списку, що включає понад 30 патогенів, згадуються вірус грипу А, вірус денге та віруси мавпячої віспи.

Вибір патогенів ґрунтувався на їх потенційній загрозі для глобального здоров'я, з урахуванням таких критеріїв, як висока заразність, вірулентність та обмежений доступ до вакцин і методів лікування. Цей список, як очікується, буде оновлюватися в майбутньому з урахуванням глобальних змін, таких як зміна клімату, урбанізація та міжнародні подорожі.

Грип
Грип

Хоча багато з цих патогенів поширені в певних регіонах, вони мають потенціал для глобального поширення. Список допоможе в розробці методів лікування, вакцин і діагностики.

Після спалаху 2022 року до списку додали вірус мавпячої віспи, а натуральна віспа залишилася в списку через потенційне використання як біологічної зброї. У списку також віруси грипу А, такі як підтип H5, що викликав спалах серед великої рогатої худоби в США.

Пневмонія —  чума 21 сторіччя
Пневмонія —  чума 21 сторіччя, smol.aif.ru

Серед нових бактерій - штами, що викликають холеру, чуму, дизентерію, діарею та пневмонію. Два віруси, які передаються від гризунів до людей, також потрапили в список через підвищений ризик передачі, пов'язаний зі зміною клімату та урбанізацією.

Вірус Ніпах, що переноситься летючими мишами, залишився в списку через його високу смертність і легкість передачі від тварин.

Вам буде цікаво дізнатися розквіт холери та ботулізму: як захиститися при постійних відключеннях світла

Джерело матеріала
loader