Сон, білок і не ільки: 8 головних помилок на кето-дієті
Сон, білок і не ільки: 8 головних помилок на кето-дієті

Сон, білок і не ільки: 8 головних помилок на кето-дієті

Почати кетогенну дієту не так складно, як здається, але дотримуватися її правильно - це вже інша справа. Важливо збалансувати своє харчування так, щоб мати низький вміст вуглеводів, помірний рівень білка та високий вміст жиру для підтримки стану кетозу.

Якщо ви запитуєте себе "чому я не втрачаю вагу на кето?" - можливо, ви робите деякі з цих помилок. Їх розкриває видання eatthis.com.

Доктор і генеральний директор Perfect Keto Ентоні Гастін розповів вісім типових помилок, які можуть заважати вам досягти ефекту кетозу та втрати ваги.

Ви споживаєте занадто багато продуктів, які викликають запалення

За словами доктора Гастіна, серед найпопулярніших продуктів, які викликають запалення, є цукор, рафіновані зерна, рослинні олії, традиційно вирощене м'ясо, оброблене м'ясо, штучні харчові барвники та алкоголь.

Щоб підтримувати кетоз і здоров'я, зосередьтеся на цілісних продуктах, уникаючи оброблених. Це також допоможе позбутися тяги до нездорової їжі та сприятиме схудненню.

"Обирайте здорові, кето-закуски, замість чіпсів і крекерів. Пийте несолодку каву, чай та воду замість газованих напоїв і коктейлів. Додавайте більше листової зелені та жирної риби до свого раціону для боротьби із запаленням", – радить Гастін.

Ви не плануєте приготування їжі

Як казав Бенджамін Франклін: "Не планувати – це планувати невдачу". Це особливо актуально для кето-дієти. Планування та приготування їжі є ключовими для успіху.

Без планування, ви можете обирати їжу, що не відповідає кето, виводячи ваше тіло з кетозу. Планування їжі заощадить ваш час, гроші та допоможе уникнути помилок.

Ви не отримуєте достатньо вітамінів і мінералів

"Важливо враховувати дефіцитні мікроелементи на кето та коригувати дієту відповідно", – каже Гастін. На початку дієти організм вимиває електроліти - натрій, кальцій, калій і магній - через діуретичний ефект виключення вуглеводів.

Щоб уникнути зневоднення та поповнити запаси електролітів, додайте до раціону зелені листові овочі та м'ясо, вирощене на травах, уникайте оброблених продуктів. Без належних електролітів ви можете відчути зневоднення і навіть повернення втраченої ваги.

Ви недооцінюєте важливість сну

Недостатній сон, менше 7-9 годин, підвищує рівень кортизолу, що сприяє голоду та виводить вас із кетозу. Гастін рекомендує поступово збільшувати час сну на півгодини щовечора, доки не досягнете необхідної кількості.

"Сон у прохолодній темній кімнаті (приблизно 18°C) допомагає глибокому сну. Якщо у вас проблеми зі сном, спробуйте мелатонін", – додає Гастін.

Ви використовуєте штучні підсолоджувачі

"Дієтична газована вода може мати нуль калорій, але не вписується у ваш план кетогенної дієти. Цукрозамінники в таких напоях можуть підвищувати рівень цукру в крові та збільшувати тягу до солодкого, що призводить до набору ваги", – нагадує Гастін.

Замість дієтичних напоїв, обирайте газовану воду без замінників цукру або пийте звичайну чисту воду.

Ви не помічаєте приховані вуглеводи

Одним із найскладніших аспектів кето є контроль за низьким споживанням вуглеводів. Гастін радить бути уважними до продуктів із прихованими вуглеводами.

Наприклад, курячі крильця з соусом, м'ясо в паніровці, молоко, більшість фруктів та йогуртів можуть містити багато цукру. Дотримуйтеся норми 20-30 грамів чистих вуглеводів щодня, що дозволить залишатися в кетозі.

Ви не споживаєте достатньо овочів

Уникнення вуглеводів може призвести до нестачі клітковини. Гастін рекомендує споживати багаті на клітковину некрохмалисті овочі, як-от цвітна чи брюссельська капуста, броколі та шпинат.

"Щоб не з'їсти цілу сумку горіхів макадамії за один раз, включайте до свого раціону багато овочів", – наголошує Гастін.

Ви не їсте достатньо білка

Протилежно поширеній думці, надмірна кількість білка не виведе вас із кетозу. Гастін запевняє, що глюконеогенез (виробництво глюкози з білків) не підвищується настільки, щоб вплинути на кетоз.

"Не бійтеся споживати білок. Це не виведе вас із кетозу", – каже Гастін. Беріть з собою кето-закуски для втрати ваги, щоб дотримуватися дієти навіть поза домом.

Раніше OBOZ.UA розповів, як визначити, що ви залежні від вуглеводів.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader