Речі швидко зіпсуються: що не можна зберігати у пластикових контейнерах
Речі швидко зіпсуються: що не можна зберігати у пластикових контейнерах

Речі швидко зіпсуються: що не можна зберігати у пластикових контейнерах

Поява пластикових контейнерів з кришкою дуже для багатьох повністю змінила підхід до зберігання та прибирання у шафах. Тепер можна просто розкласти предмети по коробках, підписати їх і розсортувати по полицях. Але чи знаєте ви, що не всі речі можна зберігати таким чином?

Попри те, що пластик здається абсолютно безпечним та зручним, він не пропускає повітря та вологу. Тому, якщо всередину такого контейнера потрапить хоч трошки води, це може мати дуже неприємні наслідки. Також вони довго охолоджуються після нагріванння. І ось для яких речей це може бути справді небезпечно.

Папери

Подумайте ще раз, перш ніж зберігати документи у пластикових контейнерах. Вони можуть зіпсуватись, якщо всередину потрапить тепло або волога. Це може призвести до розвитку плісняви, яка незворотно пошкодить папір. Документи можуть навіть вицвітати, якщо контейнер прозорий та його надто довго залишають на сонці. Замість пластикових контейнерів розгляньте можливість зберігання документів у теках або тканинних, дротяних або картонних коробках.

Фотографії та негативи

Фотографії також не слід зберігати у пластику. Особливо якщо це старі знімки чи негативи. Якщо в контейнері стане волого, фотографії можуть злипнутись, покритися пліснявою, а зображення деформуватися та змінитись. Якщо вологість стане занадто низькою, вони можуть стиснутись або стати крихкими. Для архівування фото краще підходять картонні коробки або спеціальні альбоми.

Художні роботи з паперу чи крихких матеріалів

Як і документи або фотографії, малюнки, аплікації чи колажі чутливі до умов зберігання. Головну увагу слід приділяти матеріалу, який фактично контактує з твором. Для довгострокового зберігання варто спочатку обернути художні роботи, виконані на папері, серветкою або пергаментом, а потім скласти їх у папки бо картонні коробки.

Засоби для чищення

Засоби для чищення, які містять хлор, аміак, кислоти чи інші сильнодіючі компоненти, не можна зберігати в пластику. Якщо такі засоби нагріються всередині, вони швидко втратять свої властивості і можуть стати небезпечними. А будь-який витік може пошкодити пластик і стати джерелом токсичних випарів. Тому для побутової хімії краще обирати скляні та металеві контейнери. А ще краще зберігати їх в оригінальному пакуванні.

Деякі ліки

Зберігання ліків у відповідних умовах вкрай важливе, адже від цього залежить їхня дія. Деякі з них необхідно зберігати в холодильнику, деякі при кімнатній температурі, і жодні не можна залишати на сонці, тому не зберігайте їх у пластиковому контейнері в невідповідних умовах. Придбайте контейнер для ліків з контрольованим кліматом або оберіть відповідне середовище для домашньої аптечки. Уникайте перекладання ліків з оригінальної упаковки в пластикові пакування, такі як пакети із застібкою-блискавкою. Обов'язково перевіряйте термін придатності ліків.

Електронні пристрої

Якщо контейнер нагріється або намокне, це може стати причиною виходу з ладу електроніки, яка в ньому зберігається. Якщо у вас немає іншого виходу, ніж покласти свої гаджети у пластик, вжийте додаткових заходів безпеки. Покладіть у коробку кілька пакетиків із силікагелем для контролю вологості. Зберігайте контейнер у темному прохолодному місці. Не кладіть його у підвалі чи на горищі. А ще краще знайдіть для електроніки картонні коробки для зберігання.

Делікатні тканини

Ніжні та чутливі до зовнішніх умов тканини – це ще один клас предметів, які ніколи не слід зберігати у пластикових контейнерах. Такі матеріали, як шовк, погано переносять зберігання в герметичних умовах. Також їх легко пошкодити надмірним теплом або вологою. Краще придбайте для подібного одягу або текстилю полотняні чохли або складайте їх у плетені кошики, які дозволять тканині дихати.

Вироби зі шкіри

Шкіра – це матеріал, що вимагає дбайливого поводження як при короткостроковому, так і при довгостроковому зберіганні. Натуральна чи штучна, вона чутлива до тепла та вологи, тому важливо уникати матеріалів, які можуть їх утримувати, таких як харчова плівка або пластикові контейнери. При неправильному зберігання такі речі, як шкіряні ремені, гаманці чи куртки можуть потріскатися, висохнути чи покритися пліснявою. Їх краще зберігати у полотняних мішках та чохлах або обертати захисним пакувальним папером.

Взуття з делікатних матеріалів

Взуття з делікатних матеріалів, таких як шкіра, замша, оксамит та атлас, також не слід зберігати у пластику, адже йому потрібен постійний доступ повітря. Краще складати такі предмети у картонні коробки або сітчасті мішки. Більш витривалі матеріали, такі як гума чи піна, можна зберігати в пластиці, але їх слід спочатку очистити та освіжити, щоб вони не покрились пліснявою.

Антикваріат

З часом будь-які речі стають дуже тендітними і потребують дуже акуратного зберігання з правильним режимом температури і вологості, який пластикова коробка забезпечити не може. Антикварні меблі оберніть у повітропроникні матеріали, наприклад, тканину, а не поліетиленову плівку. Лише дрібнички, книжки, те деякі тканини можна покласти в невеликі коробки. Але з певними пересторогами. Оберніть їх у газетний папір або покладіть у полотняний мішок, покладіть у контейнер, додайте пакетик силікагелю і відправляйте на зберігання у темну прохолодну комору.

Свіжозібрані продукти

Щойно зібрали врожай фруктів чи овочів у своєму саду? Не кладіть їх у найближчий пластиковий контейнер, який опинився під рукою. Свіжі продукти повинні дихати, а поліетиленова плівка або пакет перешкоджатимуть цьому, через що продукти швидко зіпсуються. Виберіть щось інше, наприклад, паперовий пакет або тканинний мішок. Картоплю та цибулю найкраще зберігати у сітці.

Хімікати

Будь-які продукти, які містять хімікати, не слід зберігати у пластикових контейнерах через герметичну атмосферу та ризик їх проливання в контейнері. Це можуть бути пестициди, гербіциди, добрива, хлор для басейну або косметичні засоби, такі як рідина для зняття лаку. Вони є небезпечними матеріалами і повинні знаходитися в добре провітрюваних місцях. Також їх потрібно зберігати так, щоби не виникало навіть ризику їх змішування між собою. А також поза доступом дітей та домашніх тварин.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як просто упорядкувати продукти в холодильнику за допомогою звичних предметів.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader