Ціни на популярну літню ягоду в Україні стрімко зросли: скільки коштує в супермаркеті
Ціни на популярну літню ягоду в Україні стрімко зросли: скільки коштує в супермаркеті

Ціни на популярну літню ягоду в Україні стрімко зросли: скільки коштує в супермаркеті

Ціни на кавуни в Україні зросли на 23% через скорочення пропозиції, спричинене посухою та високою температурою, і наразі оптова вартість складає 7-15 грн/кг. В той час, як в магазинах ціна на кавуни становить 15-20 грн/кг. Аналітики прогнозують, що це підвищення є тимчасовим, і ціни знизяться після відновлення збиральних робіт та збільшення пропозиції на ринку.

Про це повідомляють аналітики EastFruit. Основною причиною подорожчання є скорочення пропозиції кавунів з місцевих господарств.

Через високу температуру повітря і посуху, що тривають вже кілька тижнів у більшості регіонів країни, значна частина врожаю загинула на полях. Це призвело до зменшення кількості якісних кавунів на ринку, що, в свою чергу, спричинило підвищення цін.

Однак, аналітики ринку вважають таку ситуацію тимчасовим явищем. Як тільки збиральні роботи відновляться, пропозиція кавуна на ринку зросте, що призведе до стрімкого зниження цін. Ба більше, через сонячні опіки якість кавунів у полях помітно погіршилася, а отже, істотно збільшиться відсоток некондиційної продукції, яку фермери прагнутимуть реалізувати якнайшвидше.

Пропозиція баштанних на внутрішньому ринку може також збільшитися внаслідок того, що деякі господарства в центральних і західних областях тільки розпочинають масове збирання кавунів. Це додатково сприятиме зниженню цін на ринку в найближчому майбутньому.

Цікаво, що попри подорожчання, сьогодні кавуни в Україні пропонуються до продажу в середньому на 52% дешевше, ніж у другій половині липня 2023 року. Це свідчить про значне зниження цін на кавуни у порівнянні з минулим роком, незважаючи на тимчасове підвищення цін через нинішні погодні умови.

Ціни на кавуни в магазинах

Супермаркети ж, за моніторингом OBOZ.UA, продають кавуни по 16,9-18,9 грн/кг. Зокрема:

  • МегаМаркет – 18,49 грн/кг;
Ціни на кавуни знизяться найближчим часом
  • Сільпо – 18 грн/кг;
Через посуху кавуни подорожчали
  • АТБ – 18,95 грн/кг;
Яка вартість ягоди в АТБ
  • Varus – 16,90 грн/кг.
Скільки коштують кавуни в Україні

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, спека влітку 2024 року негативно впливає на продуктивність корів і забезпечення їх кормами, що призводить до зростання цін на молоко. За прогнозами, до 1 серпня закупівельна ціна молока екстра ґатунку може підвищитися на 5,7%, вищого ґатунку – на 0,6 грн, першого ґатунку – на 25 копійок за кілограм.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader