В Україні може зникнути улюблена крупа: всі чекають дефіциту
В Україні може зникнути улюблена крупа: всі чекають дефіциту

В Україні може зникнути улюблена крупа: всі чекають дефіциту

Ринок гречки в Україні знову нестабільний. З 2016 по 2022 роки площі посівів зменшилися з 180 тис. га до 60-80 тис. га. За словами виконавчого директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового, через початок повномасштабних воєнних дій ціна на гречку зросла з 35 до 100 грн, що трохи збільшило площі посівів до 124 тис. га минулого року.

На червень цього року площі посівів становлять 100 тис. га. Громовой пояснює, що ситуація зі споживанням та пропозицією стабільна через значне зменшення населення.

Гречка / фото: Pixabay
Гречка / фото: Pixabay

Основні проблеми виробництва гречки

Технологічні проблеми: Низька врожайність гречки, яка складає близько 1 тонни з гектара, є серйозною проблемою. Для того, щоб вирощування гречки було рентабельним, необхідно досягати врожайності в 2,5 тонни з гектара.

Основними причинами низької врожайності є відсутність якісного насіння та інші технологічні нюанси, які ускладнюють процес вирощування.

гречка
гречка

Економічні проблеми: Нестабільність цін на гречку є ще однією значною проблемою для фермерів. Сергій Громовий зазначає, що через коливання цін фермери не можуть ефективно планувати свій бізнес, що веде до відмови від вирощування гречки.

Рік тому ціна гречки була 18 гривень за кілограм, а зараз вона знизилася до 12 гривень за кілограм, хоча середня собівартість вирощування складає 12 тисяч гривень за тонну.

Вам буде цікаво дізнатися всього 27 грн за пачку: супермаркети оновили ціни на гречку, олію та хліб

Джерело матеріала
loader
loader