Учені змогли переробити старі батарейки на нові, зберігши високу ємність
Учені змогли переробити старі батарейки на нові, зберігши високу ємність

Учені змогли переробити старі батарейки на нові, зберігши високу ємність

Вчені знайшли легкий спосіб переробки твердотільних акумуляторів з подальшим їх відновленням для створення функціональних батарей.

Вчені з Університету штату Пенсільванія (США) знайшли практичний і ефективний спосіб переробки твердотільних батарей. Вони використовували для цього полімери, пише Interesting Engineering.

Дослідники давно намагаються поліпшити твердотільні батареї, щоб замінити ними більш небезпечні літій-іонні. Однак існує проблема, яка полягає в складнощах, пов'язаних із переробкою твердотільних акумуляторів. Вся справа в твердих електролітах, оскільки під час переробки вони змішуються із загальною масою. Але вчені з Університету штату Пенсільванія помістили два полімерних шари на стиках між електродом і електролітом твердотільної батареї типу "таблетка", а потім піддали її такій самій переробці, що застосовується щодо літій-іонних аналогів. Полімер між електролітом і електродом розчинився, запобігши їхньому змішуванню.

Після цього дослідники розділили різні матеріали перероблених батарей, відновили кожен з них за допомогою методу холодного спікання (процес, за якого порошкоподібну суміш різних матеріалів пресують і обробляють розчинником за низьких температур, поки не перетворять на єдиний твердий об'єкт для виготовлення нової батареї). Холодне спікання допомогло об'єднати відновлені електроди з відновленими композитними порошками твердого електроліту. На наступному етапі вчені реконструювали батарею з додаванням шарів полімеру. Іншими словами, вони знайшли легкий спосіб переробки твердотільних акумуляторів з подальшим їх відновленням для створення функціональних батарей.

Перероблений твердий матеріал з батарейки-"пігулки" інтегрували в нову батарею і перевірили її продуктивність. Розрядна ємність, кількість електрики, яка може бути отримана від акумулятора, становила понад 92% від розрядної ємності оригінальної "таблетки" за кімнатної температури.

Технологія твердотільних акумуляторів все ще перебуває на ранній стадії розробки. Однак цей експеримент успішно демонструє, що такі батареї можна переробляти і використовувати їхній потенціал, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу.

Раніше ми писали про те, що створено акумулятори, які витримують 10 000 циклів зарядки-розрядки. Цинк-бромні батареї нового типу продемонстрували виняткову ефективність: кулонівський ККД 96% і енергетичний ККД 76% за певної щільності струму.

Джерело матеріала
loader
loader