За словами мільярдера, новий продукт на смак нічим не поступається натуральному, попри те, що буквально зроблений із повітря.
Це може здатися фантастикою або жартом, але американський підприємець і мільярдер Білл Гейтс інвестував у новий амбітний проєкт створення вершкового масла з CO2. Тепер він розповів, яким продукт є на смак, пише IFLScience.
Використовуючи безліч біохімічних технологій, компанія буквально зайнята розробкою способів отримання жирів з вуглекислого газу, взятого з повітря, а також водню, видобутого з води. Причому весь процес виробництва вершкового масла проходить без необхідності використовувати тварин, рослини або сільськогосподарські угіддя.
Ініціатором цієї ініціативи є компанія Savor, що працює під егідою Orca Sciences і отримала інвестиції від мільярдера Білла Гейтса. Мета нового проєкту полягає в тому, щоб приборкати та зменшити кількість викидів парникових газів, вироблених сільським господарством, на частку якого, як показують дослідження, припадає до 8,5% глобальних викидів.
За словами Білла Гейтса, новий процес виробництва масла не використовує сільськогосподарські угіддя і потребує менш ніж тисячної частки води порівняно з традиційним сільським господарством. Одним з останніх продуктів стартапу стало вершкове масло та американський мільярдер уже встиг спробувати його на смак.
Підприємець зазначає, що не міг повірити в те, що вершкове масло, яке він куштує "не справжнє". Він також заявив, що продукт має справді приємний смак, як у справжнього — за це відповідає хімічний склад. Ба більше, бізнесмен запевняє, що людині буде досить складно відрізнити смак натурального масла від нового продукту, створеного в лабораторії з повітря і води.
Відомо, що жири складаються з різних ланцюжків атомів вуглецю та водню. Ці хімічні будівельні блоки можна отримати з води та повітря, а потім за допомогою біохімічних процесів перетворити їх на жири, молекулярно ідентичні до тих, що містяться у тваринах і рослинах.
Компанія Savor наразі зосереджена на виробництві жирів, подібних до тих, що містяться в м'ясі, молоці та вершковому маслі. Однак представники стартапу також заявили, що надалі планують розв'язати проблему і пальмової олії — найпоширенішого рослинного жиру, який найширше споживають у світі. Попереднє дослідження вже показало, що вживання пальмової олії має величезний вплив на світ природи.
Зазначимо, що минулого року компанія Orca спільно з Каліфорнійським університетом в Ірвіні опублікувала статтю, в якій пояснила своє бачення того, скільки харчових жирів можна синтезувати штучно.
Результати показують, що жири, вирощені на фермах, створюють від 1 до 3 грамів вуглекислого газу на тисячу калорій. Водночас учені знайшли спосіб виробляти таку саму кількість жирів у лабораторії з меншими викидами.
За словами провідного автора дослідження, професора наук про Землю в Каліфорнійському університеті Ірвіні Стівена Девіса, використання їжі, створеної поза фермою, насправді могло б допомогти значно зменшити парникові викиди, що нагрівають планету.
Крім того, вчені визнають, що така їжа не залежить від фотосинтезу, а тому в будь-якому масштабі синтез харчів полегшить конкуренцію між природними екосистемами та сільським господарством. Це дасть змогу надалі уникнути безлічі екологічних витрат, пов'язаних із сільським господарством.