Польща хоче виробляти для України електроенергію зі свого вугілля: звернулись до ЄС
Польща хоче виробляти для України електроенергію зі свого вугілля: звернулись до ЄС

Польща хоче виробляти для України електроенергію зі свого вугілля: звернулись до ЄС

Польща звернулась до ЄСз проханням отримати дозвіл не сплачувати за викиди при виробництві електроенергії з власного вугля на потреби України. Про які об'єми струму йдеться, поки невідомо. 

Про це PAP заявив речник Єврокомісії Тім Макфі. Про таку ініціативу раніше заявив прем'єр-міністр Дональд Туск. Польща готова це робити, якщо не буде платити за викиди. 

"Ми зараз працюємо над тим, щоб мати можливість спалювати польське вугілля, якого зараз у нас дуже багато, щоб не платити за його спалювання, тобто за викиди, а електроенергію, вироблену польськими електростанціями з польського вугілля, направляти на Європейські гроші через існуючий енергетичний міст в Україну", – сказав Туск.

Електроенергія, вироблена електростанціями в ЄС і доставлена ​​в Україну, підпадає під звичайні правила Системи торгівлі викидами (ETS): електростанції повинні викуповувати квоти і, отже, платити за ці викиди. Якщо Польщу звільнять від необхідності платити за викиди, вони зможуть допомогти України. 

"Ми підтримували український енергетичний сектор з початку війни", – сказав Макфі. Він підкреслив, що вже організовано постачання матеріалів, необхідних для ремонту пошкодженої інфраструктури та захисту існуючої інфраструктури, а також постачання в Україну обладнання, яке підтримує децентралізацію її енергетичної системи, включаючи вітрові електростанції та сонячні панелі.

Раніше "Rzeczpospolita" писала, що ЄК поки не підтримала ідею Туска спалювати польське вугілля для потреб України за європейські гроші.

Раніше OBOZ.UA писав про те, що в Україні з початком масових стабілізаційних відключень поширюють міфи про нібито експорт електроенергії в період обмежень. Такі твердження радше нагадують теорію змови, тому що для цього необхідно фальсифікувати дані європейської платформи, підкупити українських чиновників, чиновників у сусідніх країнах ЄС та всіх енергетиків, причетних до імпорту та експорту.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader