Україні більше ніде взяти світла: імпорт з ЄС вперся в стелю
Україні більше ніде взяти світла: імпорт з ЄС вперся в стелю

Україні більше ніде взяти світла: імпорт з ЄС вперся в стелю

України зіткнулася з новим викликом – неможливістю імпортувати більше електроенергії, щоб подолати кризу і зменшити тривалість відключень світла. Енергетична система дійшла до максимально дозволеного показника постачання струму з Європи і вперлась у стелю.

Як пише Forbes, у червні за кордоном купили стільки електроенергії, як за п’ять перших місяців року. А на початку липня імпорт в окремі години сягав 1,7 ГВт-год – це максимум дозволений оператором європейської енергосистеми ENTSO-E.

З огляду на зростаюче споживання електроенергії та уряд Україна сподівається на збільшення дозволеної потужності імпорту на 30% – до 2,2 ГВт-год. Польща вже висловила готовність спрямувати до України струм, який виробляється на місцевих вугільних ТЕС. Ця ідея має декілька переваг для обох сторін:

  • наразі у Польщі профіцит вугілля;
  • польська влада зможе обійти свої зобов’язання щодо "зеленого" переходу;
  • постачання електрики буде оплачене коштом Євросоюзу.

Втім все ще лишається невирішеним питання технологічної неспроможності європейських країн швидко збільшити перетин. Для цього їм потрібно інвестувати у власну енергетичну інфраструру – в протилежному випадку при збільшенні перетину деякі країни ЄС можуть самі можуть зіткнутися зі збоями в енергопостачанні.

Рішення лежить за ENTSO-E, і це грає не на користь Україні. Регулятор оцінює ризики на основі аварійного режиму роботи, а не звичайного.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко наполягає на тому, що Україна зробила все, що від неї залежало, задля нарощування перетину з Європою. Зокрема ми додали необхідне обладнання і підлаштували технічні характеристики під європейські – цього має вистачити для збільшення перетину до 2,2 ГВт-год.

Але у перспективу розглядається розширення і до 5 ГВт, а для цього доведеться прокласти щонайменше 3 нові високовольтні лінії електропередач. Це доволі коштовно (кожна така лінія вартує $300-600 млн) і довго (близько 4-5 років на будівництво кожної).

Як вже повідомляв OBOZ.UA, у червні 2024 року Україна збільшила імпорт електроенергії на 91%порівняно з травнем, досягнувши обсягу 858 300 МВт-год, причому найбільше постачання здійснювалося з Угорщини та Польщі. Найбільшу частку у структурі імпорту займає Угорщина (41,6%), а імпорт з Польщі зріс у 2,4 раза порівняно з попереднім місяцем.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader