Нові енергоблоки для ХАЕС: як росія протидіє проєкту
Нові енергоблоки для ХАЕС: як росія протидіє проєкту

Нові енергоблоки для ХАЕС: як росія протидіє проєкту

Про наміри побудувати два нових енергоблоки на Хмельницькій АЕС «Енергоатом» і Міненерго заявили ще на початку року. Реалізація проєкту стартувала 11 квітня. І з того часу, системна критика такого рішення Уряду лунає від первинної обмеженої кількості «експертів». Аналіз їх тез та час їх поширення вказують на наявність російського ІПСО з енергетичних питань. Яке, на жаль, часто набуває широкого поширення в Україні.

Критик з Ізраїлю

Одним з тих, хто активно виступає проти побудови енергоблоків ХАЕС - громадянин та мешканець Ізраїлю, колишній головний інженер Чорнобильської АЕС у 1986-1987 рр, голова органу ядерного регулювання України з 1991 по 1995 рік Микола Штейнберг. З квітня поточного року він зробив з десяток заяв на цю тему, зокрема, і в російських ЗМІ також.

Штейнберг, як правило, не наводить конкретних аргументів, чому Україна має відмовитися від будівництва нових потужностей, натомість досить популістично, критикує за проєкт ХАЕС, власне, представників українського уряду та керівництво «Енергоатому». Мовляв, вони багато років «нічого не можуть побудувати».

Цікава персона Штейнберга тим, що критикою українських енергетиків він займається вже десятками років поспіль. Ще 17 років тому він заявляв, що, «Енергоатом», мовляв, «не має реального досвіду замовника-забудовника в реалізації масштабного енергетичного будівництва з нуля», а тому нібито не повинен реалізовувати масштабних атомних проєктів. Натомість  Штейнберг вихваляв досвід СРСР та спритність росіян в питаннях розвитку атомної енергетики.

Критик з мандатами

Серед усіх депутатів профільного енергетичного комітету ВР  із критикою будівництва енергоблоків АЕС раптом виступив невідомий широкому загалу депутат Андрій Жупанин.

Згодом з’ясувалося, що він був серед лобістів законодавчих рішень, максимально вигідних агресору.

Мова серед інших про закон про імпорт російської електроенергії, який призвів до того, що перед самою війною Україна заплатила Росії не менше $65 млн.

Критики з Інституту, яким керували росіяни

Ще одними противниками проєкту добудови енергоблоків ХАЕС виявилися представники Київського науково-дослідного та проєктно-конструкторського інституту "Енергопроєкт" (КІЕП).

Як і у випадку з Штейнбергом, в КІЕП не наводять аргументів, чому Україна не повинна раптом розвивати свою атомну енергетику, - тим паче в умовах кризи, яку створюють росіяни своїми постійними обстрілами.

В Інституту просто з’являються, що проєкт, на їх думку, чомусь «не на часі».

Пояснення такої їх позиції може критися у власниках КІЕП. На сьогодні це колишній депутат Олександр Дубовий зі стійкими проросійськими зв’язками. Мажоритарну частку  КІЕП він, власне, й отримав від російських компаній.

Загалом, про російське ІПСО, яке активно реалізовується в Україні з питань енергетики, вже неодноразово попереджали і Міненерго, і українські спецслужби.

Окрім критики та дискредитації будь-яких національних енергетичних проєктів, росіяни постійно роблять вкиди то про «зумисні відключення українцям світла», то про «експорт Україною електроенергії за кордон» тощо.

Посилення ворожої пропаганди з енергетичних тем прямо пропорційне посиленню атак, спрямованих на знищення енергетичних об’єктів в Україні.

Нагадаємо, до проєкту з будівництва нових енергоблоків на ХАЕС залучена Американська компанія Westinghouse, яка проводить відповідні дослідження.

Нині на Хмельницькій АЕС працюють тільки два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader