Ідеальний раціон улюбленця. Учені розповіли, чи варто годувати собак овочами
Ідеальний раціон улюбленця. Учені розповіли, чи варто годувати собак овочами

Ідеальний раціон улюбленця. Учені розповіли, чи варто годувати собак овочами

Останнім часом у соціальних мережах набирають популярності ролики, в яких домашніх улюбленців пропонують годувати овочами — нібито це освіжить подих і підвищить енергію.

Люди та собаки тисячоліттями живуть пліч-о-пліч, за цей час тварини вже встигли заробити репутацію найкращих друзів людини, проте нам все ще багато чого невідомо про їхнє життя, звички й харчування. Наприклад, останнім часом у соціальних мережах набирають популярності ролики про те, що собак корисно годувати овочами: нібито селера здатна освіжити дихання, а огірки — поповнити енергію. Але чи так це насправді? Дослідники відповіли на це запитання, пише Inverse.

За словами професора ветеринарного харчування в Коледжі ветеринарної медицини Університету Флориди Річарда Гілла, якщо тварина отримує повноцінну та збалансовану дієти, їй не потрібні жодні овочі. Річ у тім, що більшість кормів для собак, наявних у продажу, позначені як "повноцінні та збалансовані", це означає, що в них уже міститься необхідна кількість вітамінів, мінералів і поживних речовин, необхідних улюбленцю.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Ба більше, вчені вважають, що існує "розумна впевненість" у тому, що комерційно доступний корм для собак, маркований як повноцінний і збалансований, дійсно таким і є. Існують побоювання щодо того, що корм для тварин є ультрапереробленою їжею, яка, як уже довели науковці, є вельми шкідливою для людини. Однак учені вважають, що у випадку з кормом для улюбленців, це не є проблемою.

Річ у тім, що ультраперероблені продукти для людей зазвичай багаті сіллю і позбавлені клітковини. Однак корм для собак спеціально збалансований і розроблений з урахуванням усіх дієтичних потреб собаки. Таким чином, за словами Гілла, додавання додаткових овочів до раціону собаки може порушити його збалансований раціон — навіть корисні вітаміни та мінерали стають шкідливими, якщо їх у вас у надлишку.

І все ж, за словами Гілла, час від часу ви можете давати вашим вихованцям овочі як ласощі. Оскільки овочі багаті на клітковину, вони допоможуть вихованцеві зберегти відчуття ситості та краще випорожнюватися. Зазначимо, що експерт також рекомендує готувати овочі, тому що так вони краще засвоюються.

За даними Американського клубу собаківників, найкращими ласощами для собак серед овочів є броколі, брюссельська капуста, морква, селера, зелена квасоля, магазинні гриби, горох і шпинат. Водночас власникам не варто давати своїм вихованцям спаржу, лісові гриби, авокадо та цибулю.

Результати дослідження 2001 року також показують, що для раціону собак може бути доречний компроміс: Американська ветеринарна медична асоціація пропонує суміш високоякісних дієт і раціону з фруктів і овочів. Ці домашні дієти можуть бути корисні для тварин із захворюваннями, які не дотримуються комерційних лікувальних дієт.

Однак годування собаки тільки цільними овочами ризикує заощадити на інших необхідних поживних речовинах. За словами Гілла, найважливіше в раціоні вихованця — дотримуватися балансу. Експерти наполягають, що овочі та фрукти не повинні становити більш як 5-10% щоденних калорій тварини.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розповіли, яка дієта позбавить собак проблем із травленням.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader