Україна стане країною "чистої енергії" раніше, ніж багато хто в ЄС: WP про несподівані наслідки російських обстрілів
Україна стане країною "чистої енергії" раніше, ніж багато хто в ЄС: WP про несподівані наслідки російських обстрілів

Україна стане країною "чистої енергії" раніше, ніж багато хто в ЄС: WP про несподівані наслідки російських обстрілів

Російські атаки на інфраструктуру України прискорили перехід країни на екологічніші підходи до енергетики, зокрема розвиток "зеленої" енергетики. Так, замість частини зруйнованих енергооб'єктів збираються використовувати нові, більш екологічні електростанції, причому на різних видах палива. Це призведе до того, що Україна стане країною з низьковуглецевою енергосистемою раніше, ніж багато країн ЄС.

Про це повідомляє The Washington Post (WP). "Незважаючи на те, що українці зіткнуться з однією з найпохмуріших зим у своїй історії, влада бачить позитивний бік: Україна може побудувати чистіший та екологічніший енергетичний сектор", – йдеться в матеріалі.

План України полягає в тому, щоб перейти від великих вугільних теплових електростанцій (в Україні їх дев'ять, і вони забезпечують електроенергією велику частину країни) до поєднання відновлюваних джерел енергії (вітер та сонце), акумуляторних батарей та біопаливних установок з атомною енергетикою. Також передбачається створити мережу невеликих газотурбінних станцій, які виробляють достатньо електроенергії для живлення невеликого міста чи району.

"Не можна сказати, що добре, що війна призвела до цього. Але можна сказати, що це наше стратегічне завдання – використати ситуацію", – цитує видання голову "Укренерго" Володимира Кудрицького. За його словами, через вторгнення Росії Україна впровадить низьковуглецеву енергетичну систему раніше багатьох європейських країн.

Втім, видання не вважає це завдання простим. "Україна проводить капітальний ремонт свого енергетичного сектору і, як і раніше, перебуває в стані війни з Росією. Ба більше, влада має залучити зовнішніх інвесторів та фінансування, організувати якусь форму страхування воєнного часу та створити нормативну базу для нової, децентралізованої енергетичної системи", – наголошують фахівці.

Вони, однак, визнають, що Україна вже частково є країною "чистої енергії". Так:

  • близько половини електроенергії виробляється атомними електростанціями, які не виробляють викидів;
  • гідроелектростанції забезпечують деяку електричну потужність, хоча росіяни активно намагаються зруйнувати їх;
  • "зелена енергія" – сонячна та вітрова – різко скоротила обсяги генерації після початку повномасштабної війни, але у 2023 році все ще становила близько 10% від загального виробництва струму.

Поки що теплові електростанції (ТЕС) мають вирішальне значення для покриття короткострокового зростання споживання. Саме руйнування на таких об'єктах спричинили нинішні відключення світла в Україні. Проте Україна вже почала закуповувати невеликі газотурбінні установки, які, як сподіваються чиновники, вироблятимуть від половини гігавата до одного гігавата електроенергії цієї зими та допоможуть роботі критичної інфраструктури в містах.

"У міру того, як у наступні роки буде вводитися в експлуатацію все більше відновлюваних джерел енергії, залежність від газотурбінних міні-ТЕС зменшуватиметься, і вони використовуватимуться в основному для балансування енергетичного навантаження в електромережі", – зазначає видання. Якщо прогноз справдиться, це повністю змінить вигляд української енергетики.

Передбачається, що в результаті в Україні працюватимуть тисячі газотурбінних установок по всій країні. Разом із вітряними та сонячними електростанціями вони значно ускладнять росіянам атаки на енергетику, адже зруйнувати одну велику ціль простіше, ніж тисячі маленьких.

"Через два-три роки, коли у нас будуть сотні нових установок газової генерації, і у нас будуть вітряні електростанції, ще кілька сонячних електростанцій, біомаса, де це можливо, – це буде дійсно досить надійна система проти ракетних атак... Росіянам досить легко націлитись на 10 великих електростанцій, але безглуздо стріляти "Іскандером" по кожному дво- чи тримегаватному газовому генератору в кожному маленькому містечку", – пояснив засновник енергетичної консалтингової компанії Imepower Юрій Кубрушко.

Серед головних проблем реалізації цього амбітного плану експерти бачать пошук фінансування та швидкість проведення робіт. Великі міжнародні гравці "доволі неохоче братимуть на себе зобов'язання з інвестицій в Україну під час війни", вважає Гжегож Зелінські, глава команди Energy Europe Європейського банку реконструкції та розвитку.

Крім того, за його словами, буде складно створити ефективну систему регулювання децентралізованої енергосистеми для всієї України, і водночас запевнити інвесторів у тому, що вони побачать стабільний потік доходів. "Якщо хтось хоче інвестувати у відновлювані джерела енергії, де термін корисного використання активу становить 20, 25, 30 років, він хоче бути впевненим у тому, що нормативно-правова база діятиме протягом тривалого часу", – сказав Зелінські.

Тим не менш, деякі компанії виявляють інтерес. Наприклад, у червні на конференції з відновлення України в Берліні ЄБРР підписав угоду про створення спільного підприємства з німецькою компанією Goldbeck Solar Investment для розвитку близько 500 мегават сонячної енергії протягом наступних трьох-п'яти років.

Якщо план переходу на чисту енергію буде реалізовано, це коштуватиме мільярди доларів і, зрештою, займе роки. Тому в "Укренерго" зазначають: діяти треба негайно.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні вже встановлюють газові електричні установки, передані Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Наразі до енергосистеми підключили 19 таких міні-ТЕС.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader