Деякі компанії можуть позбавити права на економічне бронювання: нардепка запропонувала ще 2 моделі
Деякі компанії можуть позбавити права на економічне бронювання: нардепка запропонувала ще 2 моделі

Деякі компанії можуть позбавити права на економічне бронювання: нардепка запропонувала ще 2 моделі

На підприємствах має бути не менш як 10 співробітників, до 50% з яких – призовники, щоб мати можливість для їхнього економічного бронювання від мобілізації до війська. Також ці підприємства можуть зобов’язати сплачувати не менш як 40 тис. грн єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Про це йдеться у двох законопроєктах, поданих до Верховної Ради народною депутаткою Людмилою Буймістер ("Слуги Народу"). Обидва документи були зареєстровані 28 червня і мають на меті уточнити та доповнити положення чинного законодавства щодо бронювання військовозобов'язаних.

Законопроєкт №11332-2

У пояснювальній записці наголошується, що законопроект №11332-2 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вимог до сплати єдиного соціального внеску для здійснення бронювання військовозобов'язаних" є альтернативним до законопроекту №11332, що був зареєстрований в Раді в середині червня. Зокрема він пропонує додати такі норми:

  • прописати, що до припинення або скасування дії воєнного стану суб’єкти господарювання, які здійснюють бронювання військовозобов’язаних працівників, сплачують до державного бюджету збір за бронювання військовозобов’язаних у сумі, що дорівнює розміру 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 грн);
  • визначити, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу на підприємствах, в установах і організаціях, які:
  1. сплачують ЄСВ більше ніж еквівалент п’ять мінімальних заробітних плат (тобто 40 000 грн);
  2. мають штатну чисельність працівників від 10 осіб – до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів (у тому числі тих, які працюють за трудовими договорами).

Законопроєкт №11338

Законопроєкт №11338 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей бронювання військовозобов'язаних", який системно пов'язаним із законопроектом №11332-1. Цей законопроект передбачає:

  • уточнення категорії військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, і встановлення нових критерій для підприємств, установ та організацій, що є критично важливими;
  • Міністерство оборони України здійснює безпосереднє керівництво Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки;
  • утворення Міжвідомчої комісії з питань встановлення статусу критично важливих для економіки України підприємств, установ та організацій.

Як повідомляв OBOZ.UA, працівників агросектору в Україні бронюватимуть від мобілізації на рік. Відповідне рішення уряду було ухвалено для забезпечення безпечної діяльності аграріїв.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader