Влітку розпочинається сезон овочів та фруктів. Якщо у щоденному раціоні бракує овочів та фруктів, зростає ризик розвитку неінфекційних захворювань: ожиріння, серцево-судинних хвороб та певних видів раку. У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) розповіли, скільки їх треба споживати, щоб бути здоровим.
Які норми споживання овочів та фруктів
У МОЗ зазначили, що фрукти та овочі багаті на вітаміни й мінерали, містять клітковину та корисні нехарчові речовини, такі як рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує вживати принаймні 200 г овочів і 200 г фруктів на день.
У МОЗ дали такі рекомендації щодо вживання фруктів та овочів:
- Вживати різні овочі й фрукти. Включати у свій раціон різні види овочів, оскільки кожен вид має свій набір корисних речовин. Віддавати перевагу локальним продуктам.
- Не нехтувати розмаїттям форм. Вживання свіжих овочів – найкращий варіант, але заморожені або консервовані овочі також є хорошим вибором, якщо вони приготовані без додавання солі або цукру.
- Експериментувати з рецептами. Споживати як сирі, так і приготовані овочі для отримання максимального спектра поживних речовин. Також можна додавати приправами для цікавих смаків.
- Їсти овочі й фрукти під час кожного приймання їжі. Якщо важко перейти на правильне харчування одразу, можна спробувати поступово додавати овочі й фрукти до кожної страви.
Раніше ми писали, чи можна вживати солодощі, якщо людина дотримується здорового харчування.
Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!