Деморалізовані й тікають: у Раді порахували резерв чоловіків для мобілізації
Деморалізовані й тікають: у Раді порахували резерв чоловіків для мобілізації

Деморалізовані й тікають: у Раді порахували резерв чоловіків для мобілізації

Щодня з України намагаються втекти по 200 чоловіків призовного віку, розповів нардеп Дмитро Наталуха. Крім того, інші громадяни звільняються, щоб не потрапити у поле зору податківців.

Військовозобов'язані громадяни, які перебувають в Україні, починають працювати "в тіні", щоб не потрапити під мобілізацію. При цьому про них відомо завдяки ідентифікаційним кодам, які видає податкова. Також можна оцінити кількість чоловіків з інвалідністю та заброньованих. Про те, на який мобілізаційний резерв можуть розраховувати Сили оборони, народний депутат від "Слуг народу" Дмитро Наталуха розповів в інтерв'ю "Громадському радіо".

Наталуха пояснив журналісту, що нараз в Україні існує так звана "діалектика довкола бронювання". Після цього він назвав кількість чоловіків призовного віку, тобто від 25 до 60 років — це 11 106 тис. осіб. При цьому досі, на третьому році війни, не ясно, хто з них придатних для війська, хто має відстрочку. Тобто невідомо, скільки ж є військовозобов'язаних — влада не може зібрати всю необхідну інформацію на основі власних баз даних.

"Системне оновлення даних відбувається у нас на очах. Прямо зараз немає якогось такого інструменту, який забезпечив би фінальну синхронізацію — фінально звів би всі ці реєстри", — сказав Наталуха.

Після цього політик пояснив, які є дані є в урядовців:

  • близько 2,6 млн — офіційно працевлаштовані згідно з даними Державного податкової служби;
  • близько 1,5 млн — люди з інвалідністю;
  • близько 565 тис. — заброньовані. При цьому це число може змінюватись, зауважив нардеп: хтось втрачає бронь, хтось отримує. Але орієнтовно обсяги бронювання коливаються на рівні 5-6% від "загального пулу".

"11,1 млн чоловіків від 25 до 60 років потенційно підлягають мобілізації", — наголосив нардеп.

Тим часом парламентарі міркують над ідеєю економічного бронювання, пролунало під час інтерв'ю. Чоловіки, які перебувають в Україні, "деморалізовані" і намагаються уникнути призову. Наприклад, близько 200 щодня тікають через кордон. Інші — звільняються з роботи та ідуть "в тінь".

"У нас є тут деморалізація війська і деморалізація реального сектору", — пояснив Наталуха, згадавши про те, що можуть запровадити економічне бронювання, щоб великі підприємства зберегли працівників і могли платити податки у державний бюджет.

Мобілізація та бронювання - Наталуха про кількість чоловіків призовного віку див. з 3:07

Зазначимо, нардеп Наталуха виступає ініціатором кількох ідей про економічне бронювання від мобілізації, які планують розглянути у Верховній Раді. Згідно з однією ідею, захистити від призову можуть громадян з певним рівнем заробітної плати. Згідно з іншою ідеєю, за кожного захищеного працівника компанія має сплачувати певну суму коштів. Також є ідея, озвучена головою Нацкомісії з цінних паперів. Посадовець пояснив, що можна було б вартість бронювання зробити гнучкою — вона буде залежати від дефіциту бійців для фронту.

Нагадуємо, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 2 липня відвідав лінію фронту і повідомив, що командирам не вистачає бійців для утримання позицій. Водночас командир роти Роман Кулик поскаржився на дії командувачів деяких відтинків фронту, які не бережіть життя.

Теги за темою
Верховна Рада нардепи
Джерело матеріала
loader
loader