Не тільки холестерин: чому шкідливо їсти вершкове масло
Не тільки холестерин: чому шкідливо їсти вершкове масло

Не тільки холестерин: чому шкідливо їсти вершкове масло

Відома приказка каже про те, що кашу маслом не зіпсуєш, однак дієтологи кажуть про те, що занадто багато цього молочного продукту може нашкодити. Адже цей класичний кулінарний продукт виготовлений із жирових і білкових компонентів збитих вершків.

Ви можете використовувати як є, також масло ідеально підходить для того, щоб намазати шматок тосту або розтопити його на сковороді. Водночас фахівці кажуть про деякі застереження, пише видання Eat This Not That.

Здоров'я вашого організму може покращитися

За словами дієтологів, вживання масла можете зміцнити імунітет, покращити рівень цукру в крові та покращити здоров’я серця та кісток, якщо ви виберете вершкове масло. "Вершкове масло багате на кон’юговану лінолеву кислоту (CLA), яка, як показали дослідження, може зменшити запалення та підвищити імунітет ", — пояснюють фахівці. Однак важливо пам’ятати, що ця їжа все одно є висококалорійною та містить багато жиру. Тому рекомендується їсти його в невеликих кількостях, щоб запобігти збільшенню ваги та негативним наслідкам для здоров’я.

Ви можете набрати вагу

Не варто забувати, що вершкове масло має високу калорійність, адже кожна столова ложка має понад 100 калорій, тож якщо ви покладете масло на сковороду з яйцями та намажете ним тости під час сніданку, додасте його до скибочки хліба з салатом під час обіду та додасте його до макаронів під час вечері, це швидкий шлях до більшої талії. Якщо вам здається, що ви завжди додаєте в їжу масло, спробуйте замінити його на альтернативні засоби для приготування їжі.

Ваш кишечник може отримати користь

Відомо, що масло багате на бутират — жирну кислоту з коротким ланцюгом, яка також виробляється "хорошими" бактеріями у вашому кишечнику. Це допомагає покращити здоров’я кишечника, травлення та зменшує запалення. Фахівці також припускають, що масло може допомогти при синдромі подразненого кишечника.

Ви можете збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту

Водночас уточняється, що вершкове масло має високий вміст насичених жирів: 14 грамів насичених жирів у двох столових ложках, що більше, ніж щоденна рекомендована максимальна доза в 13 грамів. Отже, вживання занадто великої кількості насичених жирів може підвищити "поганий" холестерин ЛПНЩ у вашому тілі, тому ризик серцевих захворювань та інсульту зростає, коли рівень холестерину ЛПНЩ високий.

Ви можете збільшити ризик розвитку деменції

Також потрібно пам’ятати про те, що переїдання вершкового масла збільшує кількість вісцерального жиру, що, у свою чергу, може спричинити скорочення мозку та збільшити ризик розвитку деменції. "Поміркованість — це ключ; надлишок будь-якої їжі, особливо їжі з високим вмістом жиру та калорій, як масло, збільшує жир на животі", — додають дієтологи.

Раніше OBOZ.UA розповів про те, що їсти на сніданок, щоб схуднути.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader