Занепокоєння щодо потенційного розвитку деменції часто виникає з віком. За інформацією Eatthis, оскільки ліків проти неї не існує, дуже важливо визначити фактори, які можуть знизити ризик цього захворювання.
Нещодавнє дослідження показало, що скорочення споживання продуктів з високим ступенем обробки може бути одним зі способів зниження ризику. Ці продукти, які включають газовану воду, чипси, хот-доги, пончики, гамбургери, картоплю фрі, білий хліб, піцу та тістечка, часто є улюбленими серед багатьох.
У дослідженні, проведеному в шести бразильських містах і опублікованому в журналі JAMA Neurology, взяли участь понад 10 000 учасників віком від 35 до 74 років. Бразильці так само як і американці, полюбляють фаст-фуд, і приблизно від 20% до 30% їхнього щоденного споживання калорій припадає на ультраперероблені продукти.
Дослідники з Медичної школи Університету Сан-Паулу провели когнітивні тести учасників на початку та наприкінці 10-річного періоду. Результати показали, що у тих, хто споживав найбільше ультраперероблених продуктів, спостерігалося на 28% швидше зниження глобальних когнітивних функцій і на 25% швидше зниження виконавчих функцій мозку, таких як пам'ять, вирішення проблем, увага і самоконтроль, порівняно з тими, хто споживав менше нездорової їжі.
Хоча дослідження не встановило прямого причинно-наслідкового зв'язку між споживанням ультрапереробленої їжі та деменцією, його результати узгоджуються з попередніми. Дієти, багаті на ультраоброблені продукти, пов'язані з вищим показниками ожиріння, діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань, які пов'язані з підвищеним ризиком зниження когнітивних функцій. Продукти, які призводять до збільшення ваги і є шкідливими для серця, як правило, також небезпечні для мозку.
Варто зазначити, що споживання від 20% до 30% добової норми калорій з ультраоброблених продуктів для людини з добовим раціоном 2000 калорій дорівнює приблизно 400-600 калоріям. Не дивно, що деякі солодкі кавові напої містять 380 калорій, а чизбургер містить приблизно 600 калорій.
Ідентифікувати продукти з високим ступенем переробки дуже просто, якщо вивчити склад. Перелік інгредієнтів, як правило, довгий, містить консерванти, барвники та складні для вимови хімічні речовини.
Однак важливо розрізняти продукти з високим ступенем переробки, які шкодять здоров'ю мозку, і продукти, які можна вживати в помірних кількостях. Нецільнозерновий хліб і хлібобулочні вироби, йогурти з додаванням цукру, консервовані супи і соуси відносяться до першої категорії.
Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як фісташки впливають на здоровʼя людини.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.
Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.