Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа
Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа

Шоубіз
Статті
Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа
Статті
Шоубіз

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа

Оскільки одне з трьох альтерего Антоніни наразі живе в Уельсі, то гріх вам не розповісти, як я два дні ходила слідом за гастролерами з України, гуртом «Антитіла» в Кардіффі. Що співали, що показували, що продали на аукціоні.
Катерина Городнича
Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 1
4 Черв 2024
0
25

«Антитіла» зараз в Британії з некомерційним мінітуром. Минулого тижня були в Лондоні, на вихідних – в столиці Уельсу, Кардіффі, а 5 червня така ж подія відбудеться в Бірмінгемі.

Тарас Тополя зі своїми музикантами приїхали збирати гроші на евакуаційні катери для ГУР. Концерти хоч і проводили, але невеликі і акустичні. А переважно подія складається з показу документального фільму про те, як «Антитіла» воювали в лавах Тероборони, а потім із живого спілкування з публікою. 

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 2

Я на заході в Кардіффі «працювала під прикриттям» – волонтерила на івенті, ходила поза лаштунками, збирала для вас цікаве. Ну як не стати шпигункою, коли сама подія на користь Головного управління розвідки і Кирила Буданова!

А цікаве почалося просто з порогу. Серед глядачів, які збиралися на зустріч в нічному клубі, були переважно українці. Як раптом до входу чимчикує боксерського вигляду місцевий і радісно вигукує до волонтерки, яка перевіряє штрихкод на квитках: «Olexandr Usyk! Champion!» Волонтерка фаната пропустила, але заради правди почала пояснювати, що сьогодні тут виступатиме не Усик, а гурт «Антитіла». Але теж з України. Співрозмовники один одного не зрозуміли, глядач був надто збуджений і повторював знову і знову, що таки ж Усик, в анонсі написано.

Ми всі знизали плечами і відпустили його з Богом. Усик так Усик.

Десь через годину до мене дійшло. Прізвище клавішника і заразом менеджера групи – Сергій Вусик! Панове, я вам кажу, я би багато віддала за те, щоб побачити обличчя цього глядача боксерської статури в момент, коли він зрозумів, що Усики і Вусики бувають різні.

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 3

Розклад у події був насичений, як прийнято говорити у кіношників, «кліповий монтаж»: всього потрошку, нарізкою. Показ фільму, сесія питань із залу, три пісні, аукціон, знову питання із залу, знову три пісні, автограф-сесія, фотографування з фанатами. 

«Фортецю Бахмут», до речі, яку деякі глядачі вимагали щойно вмостившись на стільцях, співали аж в самому кінці. Тому «любиш пісні слухать, люби і про серйозні речі говорити та лоти на аукціоні купувати».

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 4

Отже, фільм подивились, розчулились, дочекались, поки група вийде на сцену і почалася майже кухонна розмова з музикантами: «а от що видумаєте про Єдиний марафон», «а як вам відсутність демобілізації», «а розкажіть, як ставитеся до політиків», «а що робить з корупцією».

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 5

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 6

Зі своїх відповідей Тарас Тополя цілком міг би скласти собі політичну програму. По всіх темах пройшлися. 

На щастя, крім розмов «за жисть», юні, але вже свідомі глядачі ставили і дуже конкретні, навіть професійні питання. Одна з глядачок спитала, «так що там по Ялті?». Ні, вона, звісно не так спитала, це скептики так би спитали. Вона наголосила, що група отримала багато критики за бравурні обіцянки концерту в Ялті. То він відбудеться чи ні. 

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 7

Тарас Тополя відповів, що авжеж, він вірить, що цей концерт на стадіоні «Авангард» в українській Ялті рано чи пізно буде. Квитки продані – питання лише в даті. До того ж, він додав, що і зараз вважає цей хід правильним з огляду на кількість істерик в російських пабліках через цю заяву.

Гість із США спитав, чи не бояться вони, що їх уб'ють кілери. Через те, що росіяни знають, що вони воювали, а тепер вільно їздять по світу. Навіть не буду цитувати відповідь. Бо питати зараз українців, чи не бояться вони бути вбитими росіянами, не конструктивно – кожен українець вже більше двох років як фаталіст.

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 8

Після розмови трохи поспівали разом. А потім лишили на сцені барабанщика групи Дмитра Водовозова одного. Він в колективі штатний аукціоніст. Дмитро розпочав свій «сольник «Хто більше?», а решта колективу і я зібралися в курилку кожен за своїм: вони – відпочити, а я – збирати цікаве для вас, наші любителі всього цікавого.

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 9

Тарас Тополя одразу справдив мої очікування, пожартувавши, що для аукціону у них правильна людина на сцені. Дмитро Водовозов напередодні травмувався, тому у аукціоніста нога в гіпсі.

«Йому більше грошей дадуть, він на милицях, його більш шкода».

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 10

Забігаючи наперед, це таки виявилося правдою. Ані зіркові гості, ані організатори не очікували, що українська громада в Уельсі зможе це зробити, але лише за цей вечір зібрали 20 тисяч фунтів стерлінгів.

Продавали різне. Від прапорів з підписами Валерія Залужного та бойових командирів до іграшкової машинки з автографом Кирила Буданова. Особливим лотом стало буквально нашинковане дуло російського танка. Це трофей «Антитіл», який вони розпиляли на кільця і тепер продають з молотка.

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 11

Судячи з ажіотажу і захоплених звуків із залу, Дмитра Водовозова нікому не було шкода, тому що він зачарував публіку своїм шармом і взагалі вже як вправний ведучий може давати оголошення «весілля, корпоративи, дні народження. Дорого».

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 12

Коли з-за дверей зі сцени почувся голос Дмитра: «Ну добре, давайте ще один», його колеги в курилці запереживали: «Він так зараз все продасть. Діма, лиши щось на Бірмінгем, нам через три дні ще один аукціон робить».

Сергій Вусик (той, що зовсім не Усик – вибач, чувак-боксер) розказав, що глядач зі Сполучених Штатів, який поставив питання про кіллерів, це їхній персональний американський фанат і тепер друг бенду. Це, до речі, було помітно завдяки футболці з написом Antytila: «Він стюард. Ми в Америку злітали з туром, він тепер за нами по світу літає».

Знаючи, що цей мінітур не комерційний, і все, що було організовано (апаратура, розміщення музикантів, майданчик для виступу – це «наколядовано» місцевими організаторами безкоштовно) я поцікавилася, як відрізняється їхній побутовий райдер від звичного концертного туру. Тарас Тополя розказав, що кардинально: «Зазвичай у нас в гримерці мають бути фрукти, віскі, їжа – все щоб тримати тіла «Антитіл» в тонусі для виступу. В цьому випадку взагалі жодних вимог. Ми ж тут у інших справах. Наше завдання якомога менше витратити, і якомога більше зібрати».

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 13

Сергій Вусик додав, що живуть вони цього разу всі разом в одних апартаментах на всіх, при чому в далеко не найкращому районі Кардіффа.

«Нам вчора сковорідку господарі принесли!» – радісно похвалився гітарист Дмитро Жолудь.

«Зрозуміло, так, хто з нас готує на всіх їсти?» – посміявся Тарас Тополя, – «Дмитро тому про сковорідку і згадав».

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 14

В Уельсі колектив затримався на декілька днів. І напередодні великого заходу музиканти ще завітали в Український волонтерський Хаб, де вже більше ніж півроку, завдяки колишній креативній продюсерці «1+1 продакшн» Ларисі Марцевій, існує платформа для українських підлітків Films4Teens.

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 15

Лариса збирає старших дітей, робить з ними перфоманси, знімає короткометражки, возить на екскурсії Уельсом. І от тепер, оскільки Хаб є головним організатором приїзду «Антитіл» в Кардіфф, привела на зустріч з ними українських зірок.

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 16

Тут теж трохи поспівали, поспілкувались і головна частина, на яку всі завжди чекають – пофотографувались.

Туди ж приїхала знімальна група одного з провідних британських телеканалів ITV (канал, який транслює «Britain's got talent», церемонію «Oscar» і багато інших топ-продуктів). Щоб британським телеглядачам було зрозуміліше, хто приїхав, було мало сказати, що «Антитіла» робили фіт з Едом Шираном та Боно, місцеві журналісти порівняли гурт з британським «Coldplay». Так і запишемо.

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 17

Отже, повернемось до самого початку: через що все це відбулося. Творче об'єднання «Дивись українське» (продюсер Андрій Різоль) зняло шість короткометражних документальних фільмів про українських митців на війні. Хтось із них воював на нулі, хтось волонтерить, а хтось фіксує воєнні злочини. Серед героїв стрічок: гурт «Антитіла», який майже повним складом записався в Тероборону з першого дня повномасштабного вторгнення, оператор Сергій Михальчук, військові фотографи Костянтин та Влада Ліберови, письменник та волонтер Сергій Жадан та музикант Тарас Компаніченко.

Як британці прийшли на «Антитіла» і думали, що йдуть на Олександра Усика. Репортаж із Кардіффа - Фото 18

Режисер проєкту Кадім Тарасов, оператор-постановник Юрій Грузінов. 

Поїздка «Антитіл» в Британію – пілотна спроба. Ми зідзвонилися з продюсером Андрієм Різолем і він розказав, що хлопці повернуться в Україну після презентації в Бірмінгемі, і вже 6-7 червня вони разом порахують, скільки група зібрала донатів і грошей на аукціонах. Далі такі поїздки можливі в інші країни. І не тільки «Антитіл», але і інших героїв стрічок.

Фото: Катерина Городнича, Хелен МакАді. 

«Антоніна»
Катерина Городнича
На ICTV2 зранку нас будитиме Вовк. Ветеран Олександр Швачка став телеведучим
Теги
українці закордоном
українці за кордоном
Уельс
Тарас Тополя
донати
Дивись українське
Велика Британія
Британія
благодійний аукціон
благодійність
Андрій Різоль
«Антитіла»
Джерело матеріала
loader
loader