Рахіси папороті: користь для здоров'я та способи приготування паростків
Рахіси папороті: користь для здоров'я та способи приготування паростків

Рахіси папороті: користь для здоров'я та способи приготування паростків

Рахіси папороті – це молоді згорнуті пагони папороті, що нагадують скрипковий ключ, не тільки візуально привабливі, але й мають численні переваги для здоров'я. Ця рослина росте в Північній Америці, Європі та деяких частинах Азії і відома своїм неповторним смаком. News Bytes розповів, яку ж користь для здоров'я вони мають.

Місцеві назви та культурне значення

Молоді паростки папороті цінують у різних культурах по всьому світу. Індонезійці смакують їх у своїй знаменитій страві під назвою "гулай паку", тоді як у Східній Азії та Японії їх називають "варабі". У Китаї, Кореї та Тайвані папороть відома під назвою джуекай, а в північних регіонах Індійського субконтиненту в певних місцевостях її шанують як лінгрі та нінгро.

Поживні джерела енергії

Рахіси папороті не лише візуально привабливі, але й багаті на необхідні поживні речовини. Це листя містить великий набір мінералів, серед яких особливо виділяються калій і залізо. Воно також багате на вітаміни А і С, а також на магній, фосфор, ніацин і цинк.

Сприяння здоров'ю серця

Молоде листя папороті містить багато мінералів та електролітів, які підтримують здоров'я серця. Зокрема, високий вміст калію діє як противага натрію, допомагаючи регулювати кров'яний тиск і частоту серцевих скорочень. Окрім необхідних мінералів, вони також містять вітаміни групи В, такі як ніацин, рибофлавін і тіамін, які сприяють виробленню енергії та метаболізму жирів.

Їстівні та отруйні сорти

Дуже важливо розрізняти їстівні та отруйні види папороті. Страусник, що росте в помірних регіонах Північної Америки, Європи та Азії, вважається їстівним і високо цінується за своє ніжне та ароматне листя. Однак орляк, ще один поширений різновид, не слід вживати через потенційну токсичність.

Поради щодо приготування

Їх можна маринувати для гострих закусок, вживати сирими в освіжаючих салатах або подавати як чудовий гарнір. При приготуванні молодих паростків важливо поводитися з ними обережно і зберігати в холодильнику, щоб вони не втратили свіжість.

Рецепт: грибна паста з печерицями

Щоб приготувати смачну страву з рахісів папороті, відваріть макарони до стану аль-денте. Бланшуйте рахіси папороті протягом двох-трьох хвилин, злийте воду та відкладіть. А потім обсмажте на оливковій олії гриби з подрібненим часником до золотистого кольору. Додайте трохи овочевого бульйону, відварену пасту, сир пармезан, трохи лимонного соку, спеції на свій смак і зелень.

Раніше OBOZ.UA розповів, що можна їсти при алергії на пшеницю.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber , щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader