Польща оновила правила надання допомоги українським біженцям: що відомо
Польща оновила правила надання допомоги українським біженцям: що відомо

Польща оновила правила надання допомоги українським біженцям: що відомо

Польський Сейм ухвалив законопроект, що продовжує термін легального перебування українських біженців до 30 вересня 2025 року та впроваджує жорсткіші умови для отримання соціальної підтримки, вимагаючи пред'явлення паспорта для отримання деяких пільг. Ці зміни спрямовані на забезпечення правового статусу та соціальних гарантій для українських біженців. Зміни набудуть чинності з 1 липня 2024 року.

Про це повідомила радіостанція RMF24. За внесення змін до закону проголосував 381 нардеп, 19 були проти, 20 утрималися.

Документ включає жорсткіші умови надання соціальної підтримки українським біженцям. Зокрема, деякі пільги можна буде отримати лише за пред'явленням паспорта. Серед прийнятих змін:

  • українці, які отримали PESEL UKR зможуть легально перебувати в Польщі до 30 вересня 2025 року;
  • виплата 800 злотих на дитину буде залежати від того, чи навчається вона в школі;
  • фінансування проживання та харчування для біженців, які перебувають у скрутному становищі, буде можливе лише за наявності угоди з місцевими органами самоврядування;
  • скасовується компенсація власникам приватного житла за проживання біженців;
  • припиняється виплата одноразової допомоги в розмірі 300 злотих;
  • розширюється доступ до медичних, сімейних та соціальних виплат, що виплачуються ZUS;
  • запроваджуються нові правила підтвердження особи громадянина України для отримання номера PESEL, що передбачає пред'явлення дійсного проїзного документа.

Ці заходи покликані впорядкувати процедури та забезпечити українським біженцям необхідні умови для проживання та соціальної підтримки в Польщі на період до 2025 року. Законопроект тепер надійде на розгляд до Сенату, після чого його має підписати президент. У разі затвердження закон набуде чинності з 1 липня 2024 року.

Поправки, запропоновані колишньою правлячою партією "Право та справедливість" та ультраправим формуванням "Конфедерація", не увійшли до підсумкового тексту документа. Вони пропонували позбавити українців призовного віку права на соціальну допомогу в Польщі.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Ірландія розглядає можливість скорочення державної підтримки прохачів притулку та біженців, зокрема з України, причому навіть тих, хто вже давно приїхав до країни. Головна мета – привести ірландські виплати у відповідність з іншими європейськими країнами, бо через велику фінансову підтримку все більше українських біженців перебирається до Ірландії з інших країн Євросоюзу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader