Швейцарці на референдумі відкинули пенсійну реформу
Швейцарці на референдумі відкинули пенсійну реформу

Швейцарці на референдумі відкинули пенсійну реформу

Цієї неділі на референдумі у Швейцарії громадяни висловилися проти другого етапу реформи пенсійної системи країни, що передбачав зниження коефіцієнта перерахунку пенсійних накопичень громадян у розмір щомісячної пенсії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє SWI.

На федеральному референдумі у неділю у Швейцарії народ знову вирішував питання пенсійного забезпечення. Цього разу, після того, як у березні цього року швейцарські виборці схвалили запровадження 13-ї пенсії за старістю та втратою годувальника (AHV, «перша опора» пенсійної системи), на порядку денному перебувала реформа «другої опори» пенсійної системи (BVG).

У центрі реформи був так званий перерахунковий коефіцієнт (Umwandlungssatz / Taux de conversion). Він є у Швейцарії базовим показником. З його допомогою накопичений особою до моменту виходу на пенсію капітал перераховується в розмір місячної пенсійної виплати. Зниження цього показника, стверджували прихильники реформи, стало необхідним у зв'язку зі збільшенням середньої тривалості життя швейцарців.

Ліві партії та профспілки виступили проти реформи й наприкінці березня 2023 року організували проведення референдуму, вказуючи, що люди муситимуть платити більше за меншу пенсію, водночас фінансова індустрія отримає додатковий зиск, викачуючи мільярди з пенсійних фондів.

На користь пенсійної реформи свої голоси віддали 32,9% виборців, тоді як проти реформи виступили 67,1%.

Як повідомляв Укрінформ, швейцарський парламент 19 вересня схвалив рішення про збільшення фінансування армії країни на чотири мільярди швейцарських франків (€4,2 мільярда) на період 2025-2028 років.

Фото: Werner Sidler / Pixabay

Теги за темою
Швейцарія
Джерело матеріала
loader
loader