Підвищує ризик на 11%: вчені виявили, що брак сну може спровокувати гіпертонію
Підвищує ризик на 11%: вчені виявили, що брак сну може спровокувати гіпертонію

Підвищує ризик на 11%: вчені виявили, що брак сну може спровокувати гіпертонію

Нове дослідження показує, що брак сну може підвищити ризик гіпертонії на 11%, зокрема для жінок і чоловіків до 60 років. Висновки були представлені на щорічній конференції Американського коледжу кардіології.

Як проводили дослідження

Науковці проаналізували дані 16 різних досліджень за участі понад 1 млн учасників з шести країн.

Вони виявили зв’язок між малою кількістю сну (менше семи годин на добу) і підвищеним ризиком гіпертонії на 7%. Причому в основному серед жінок. До 11% ризик зростав для тих, хто спав менше п’яти годин на добу.

Зараз дивляться

Зв’язок між поганим сном і високим кров’яним тиском

Хоча дослідження встановлює зв’язок між поганим сном і високим кров’яним тиском, точний механізм, що лежить в основі цього явища, досі вченим невідомо.

Одна з теорій стверджує, що сон може впливати на інші звички, які підвищують артеріальний тиску. Наприклад, люди, які погано сплять, можуть бути втомленими протягом дня і менше зосереджуватися на фізичних вправах та здоровому харчуванні.

Щоб знизити ризик гіпертонії, фахівці рекомендують дотримуватися простих порад. Дорослі до 60 років повинні спати не менше семи годин на добу. З 61 до 64 років – від семи до дев’яти годин, а ті, хто старше 65  – від семи до восьми годин.

Крім того, якщо виникають проблеми із сном, варто зосередитися на інших факторах ризику – ожирінні, малорухливому способу життя, недостатнім фізичним навантаженням та курінні.

Джерело: Health

Джерело матеріала
loader
loader