Заспокоїти нерви, зняти стрес: як зрозуміти, що ви вже зловживаєте алкоголем
Заспокоїти нерви, зняти стрес: як зрозуміти, що ви вже зловживаєте алкоголем

Заспокоїти нерви, зняти стрес: як зрозуміти, що ви вже зловживаєте алкоголем

Експерти Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) запропонували скористатися розробленим ученими опитувальником для діагностики розладу зловживання алкоголем.

Нериторичні запитання

Чи вживаєте алкоголь для заспокоєння нервів або зняття стресу? Чи виникають думки про алкоголь, коли відчуваєте певні неприємності або погано почуваєтеся?

Алкоголь справді поширений спосіб, за допомогою якого люди намагаються заспокоїтися, тобто змінити свою реакцію на стрес. Тільки далеко не всі в цьому зізнаються відкрито, і, головне, самим собі.

Зараз дивляться

Якщо ви ствердно відповіли хоча б на одне із запропонованих вище запитань, вам є про що замислитися. Ви можете пройти повний опитувальник самостійно за посиланням.

Чотири ключові явища

У ЦГЗ також пропонують скористатися опитувальником CAGE для виявлення зловживання алкоголем: CAGE – це акронім від чотирьох ключових явищ:

Cut down (зменшити). Чи відчували ви коли-небудь потребу або необхідність обмежити вживання алкоголю?

Annoyance (роздратування). Чи дратують вас люди, які критикують вас за вживання алкоголю?

Guilt (сором). Чи траплялося так, що через випивку ви відчували сором або докори сумління?

Еуе-opener (прозріння). Чи бувало так, що вранці після пробудження вашим першим бажанням було випити пива або чогось міцнішого, щоб поліпшити самопочуття?

Якщо хоча б на два запитання відповідь ствердна, то висока ймовірність розладу зловживання алкоголем і вам слід звернутися до лікаря з цією проблемою.

Подолати стрес без алкоголю

Може виникнути запитання: мовляв, як же я буду знімати стрес без алкоголю? Насправді, за словами експертів, алкоголь не “знімає стрес” і не заспокоює – він може зняти гальмівний контроль і зменшити відчуття небезпеки, але згодом настане ще більша тривожність.

– Алкоголь посилює тривожність, псує якість сну, і перешкоджає пошуку справді корисної стратегії заспокоїтися, – зазначили в ЦГЗ.

За словами експертів, доречні способи подолання стресу, які не шкодять здоров’ю, можуть бути такими: прогулянка, сон, теплий душ або ванна, масаж, чаювання або інша діяльність, що приносить спокій і радість саме вам.

У ЦГЗ нагадали, що алкоголь шкідливий у будь-якій дозі.

Джерело матеріала
loader