Експілот Ferrari Масса подав позов проти Формули-1 через втрачений титул у 2008-му
Експілот Ferrari Масса подав позов проти Формули-1 через втрачений титул у 2008-му

Експілот Ferrari Масса подав позов проти Формули-1 через втрачений титул у 2008-му

Перший чемпіонський титул пілота Формули-1 Льюїса Гемілтона став об’єктом судових розглядів після того, як колишній автогонщик Феліпе Масса подав позов до Високого суду Лондона проти Формули-1, її керівного органу FIA та колишнього керівника Берні Екклстоуна.

Бразилець вимагає відшкодування збитків на суму до $82 млн, що включає в себе втрачені призові та інші потенційні угоди, які він міг би отримати як чемпіон Формули-1.

Минулого року Масса заявив, що він є “справжнім” чемпіоном Формули-1 у сезоні-2008 через інцидент на Гран-прі Сінгапуру, відомий як Crashgate. Того сезону він програв Гемілтону чемпіонство в одне очко.

Зараз дивляться

Що таке Crashgate та події на Гран-прі Сінгапуру 2008 року

Під час етапу у Сінгапурі у сезоні-2008 стався інцидент, відомий як Crashgate. Тоді Нельсон Піке-молодший навмисно потрапив в аварію, аби допомогти партнеру по команді Renault Фернандо Алонсо виграти перегони.

Аварія Піке призвела до появи машини безпеки, під час якої через невдалий пітстоп Ferrari Масса втратив лідерство і фінішував тринадцятим. Перемогу тоді здобув Алонсо.

Цей інцидент суттєво вплинув на результат перегонів за титул чемпіона. А чемпіоном Формули-1 вперше став Гемілтон, обігнавши Массу у заліку на одне очко. Пілот Ferrari відтоді жодного разу не фінішував у першій трійці загального заліку, так й не ставши чемпіоном світу.

Адвокати Масси, хочуть, аби FIA визнала, що вона “порушила свої правила, не провівши оперативного розслідування” аварії Піке, а також домоглася компенсації для бразильця.

Семиразовий чемпіон світу Льюїс Гемілтон у вересні 2023 року сказав: Якщо Феліпе хоче йти в цьому напрямку, то це його рішення.

— Я вважаю за краще не зосереджуватися на минулому. Будь то 15 років тому, два роки тому чи три дні тому, мене цікавить лише сьогодення, – вважає британець.

У сезоні-2009 Піке-молодший розповів, що йому наказали навмисно влаштувати аварію. Берні Екклстоун, який керував Формулою-1 протягом чотирьох десятиліть до 2017 року, заявив торік, що керівники спорту знали про приховування ще до завершення сезону-2008.

За його словами, якби результати Гран-прі Сінгапуру 2008 року були скасовані, Феліпе Масса став би чемпіоном світу, і що “Масса був обманом позбавлений титулу, на який він заслуговував”.

Джерело матеріала
loader
loader