Протягом минулого року в Україні 85 осіб захворіли на ботулізм, серед них четверо дітей. Також було зафіксовано п’ять летальних випадків через хворобу минулого року.
Де найбільше хворіли ботулізмом
За даними Центру громадського здоров’я України, протягом минулого року в країні зареєстровано 74 осередки ботулізму.
Найбільше випадків було виявлено в Житомирській та Чернігівській областях.
Причини ботулізму
Більше половини випадків недуги (57,1%) були пов’язані з вживанням консервованих продуктів, а 33,3% – з вживанням в’яленої або сушеної риби домашнього приготування.
Центр громадського здоров’я застерігає, що останнім часом збільшилася кількість випадків ботулізму, спричинених вживанням консервованих продуктів, які приготовані самостійно.
Що таке ботулізм
Харчовий ботулізм є серйозною та потенційно смертельною хворобою. Інкубаційний період від двох годин до 10 днів, найчастіше проявляється через 8-36 годин.
Ранні симптоми ботулізму:
- слабкість;
- запаморочення;
- затуманення зору;
- сухість в роті;
- труднощі з ковтанням і мовленням;
- блювоту, діарею та здуття живота.
Летальність від ботулізму може становити від 37% до 100%.